Hlavní obsah

Po nehodě bylo ticho, nikdo nesténal, popsal záchranář

Lékař Edo Emer, který v sobotu jako první pomáhal zraněným při nehodě českého autobusu na chorvatské dálnici, dorazil na místo tragédie necelých pět minut poté, co se odehrála. Zarazilo ho především to, že na místě neslyšel žádný pláč. Zranění lidé jen hleděli do prázdna a mlčeli.

Foto: Cropix

Zničený autobus zůstal po nehodě ležet převrácený na vozovce

Článek

"Našli jsme tam věci jako u každé těžké nehody. Rozházená zavazadla, mrtvé a zraněné lidi. Najdete prvního mrtvého, pak druhého, třetího. Od třetí oběti už ani nejste v šoku a říkáte si - jdu zachraňovat lidi, počítat mrtvé budeme až na konec," řekl lékař chorvatskému portálu jutarnji.hr.

Čtveřice záchranářů, mezi nimi i jedna žena, nedbali nebezpečí a dlouho pátrali v troskách autobusu po případných dalších zraněných. Našli třináctiletou dívku, která je vážně zraněna a leží v záhřebské nemocnici.

Lidé neplakali, byli podivně zticha

Tým, který byl první na místě nehody a který první zraněné převezl do nemocnice v Gospiči už tři čtvrtě hodiny po nehodě, patří k velmi zkušeným posádkám záchranné služby. "Já a můj asistent Damir Radaković spolu pracujeme už sedm let, jsme sehraní a většinu věcí jsme schopní dělat s rutinou," řekl novinářům Edo Emer. Ani dlouholetá zkušenost jej ale nepřipravila na tak těžkou nehodu, jako se stala v sobotu nad ránem. Zarazilo jej hlavně to, že zprvu nebylo slyšet žádné vzlyky nebo sténání, jen mrtvolné ticho.

Výpověď ženy z havarovaného autobusuVideo: Prima FTV

"Nevím, jak bych to vysvětlil, možná to byl nějaký kolektivní šok. Přišel jsem k ženě, která krvácela na hlavě, vedle ní seděla druhá s otevřenou zlomeninou nohy - a nikdo nic neříkal. Zeptal jsem se jen na jméno, co je bolí a nic, jen tiše hleděly do prázdna a čekaly," říká lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám