Hlavní obsah

Všude byla panika a krev, popsal cestující z chorvatského autobusu

• Aktualizováno

Autobus, který vezl 51 lidí na dovolenou do chorvatské Bašky, byl zcela zničen při nehodě na dálnici A1 u města Gospić. Zcela zdemolovaná je především přední část autobusu. Sedm lidí zemřelo, dalších 44 cestujících skončilo v nemocnici.

Foto: ČTK/AP

Policie na místě nehody na dálnici A1

Článek

"Seděl jsem v zadní části autobus, pamatuju si jen, že všude byla panika, krev a strach," popsal serveru Jutarnji List jeden z cestujících.

Cestujícím, kteří jsou zraněni lehce a byli ošetřeni, prý bylo nabídnuto ubytování v hotelu, nechtějí se ale dělit, a tak zůstávají všichni v nemocnici.

Nehoda autobusu s českými turistyVideo: www.vecernji.hr

Raději bych byl v hotelu, ale musí vědět, co se děje s mými rodiči," řekl serveru jeden z cestujících. Nejsou prý vážně zraněni. Doufá, že zítra už budou v Praze.

"Do autobusu se dalo jen těžko dostat," citovala ČTK lékaře záchranky Edo Emera, který na místě zasahoval. "Poprvé jsem zažil, že by lidé v šoku nebrečeli, dva nebo tři cestující nám pomáhali a zbylí netušili, co se děje a kde jsou," dodal Emer. Nejhorší pro něj bylo vyprošťovat mrtvé dítě. "Lidé byli v takovém stavu, že se po něm nikdo ani nesháněl," dodal.

Řidiči si chvíli před nehodou telefonovali

Příčina nehody není známa, pravděpodobné ale je, že řidič za volantem usnul a ztratil nad vozidlem kontrolu. Večernji List uvedl, že na místě nebyly patrné žádné stopy po brždění. Autobus narazil do středových svodidel a posléze se převrátil na bok před tunelem Krpani.

Foto: ČTK/AP

Převrácený autobus, v němž cestovalo 51 lidí.

Podle Martina Vašulína, ředitele cestovní kanceláře Atlas Adria, jeden z řidičů při nehodě zemřel, druhého vyslýchají policisté. Těsně před nehodou přitom řidiči mluvili se svými kolegy z jiného autobusu. Jejich kolegové totiž zastavili na odpočívadle, druhý autobus jej ale minul. Tak jim volali. Řidič řekl, že prý si šoféři druhého autobusu na únavu nestěžovali.

O deset minut později viděli, jak kolem jedou sanitky.

Ještě šest hodin po nehodě hasiči vyprošťovali z vozu mrtvá těla. Věci z autobusu jsou roztroušeny až 20 metrů od vraku vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám