Hlavní obsah

Lídři visegradské čtyřky se shodli: Bez unijních fondů nebude růst

– Praha
Právo, Michal Mocek

Fondy soudržnosti Evropské unie se nesmí omezovat - naopak, je třeba je lépe využít k oživení růstu, po němž nyní volá celá EU. Na tom se shodovali předáci visegrádské čtyřky (V4), kteří se v pátek sešli v Praze na závěr ročního českého předsednictví v tomto seskupení.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva slovenský premiér Robert Fico, polský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Nečas a maďarský premiér Viktor Orbán 22. června v Praze při společném fotografování během summitu zemí visegrádské skupiny.

Článek

Český premiér Petr Nečas před novináři řekl, že při jednání o novém unijním rozpočtu na léta 2014 - 2020 má V4 velký zájem o efektivní a silnou politiku soudržnosti.

„Finanční disciplína (prosazovaná Německem a dalšími státy na severu Unie - pozn. red.) je možná jen v případě, že bude provázena realistickou politikou růstu. Kdo podporuje růst, musí týmž hlasem podpořit politiku soudržnosti,“ prohlásil pak razantně Polák Donald Tusk.

„Postoj V4 je velmi jasný. Bez politiky soudržnosti nejsme schopni zabezpečit hospodářský růst, o němž se dnes tolik mluví v EU. Proto nemůžeme podporovat návrhy, které hovoří o snižování rozpočtu EU na léta 2014 - 2020,“ zdůraznil jejich slovenský kolega Robert Fico a dodal: „Pokud škrty, tak u všech politik, které jsou dnes financovány Unií.“

Tento bod zdůraznil Nečas, jehož vláda se v minulých měsících klonila spíše na stranu zemí, které chtějí seškrtat unijní rozpočet. „Dokážeme si představit úspory, ale ty nemohou jít jen z kohezní politiky. Není naším zájmem, aby největší položkou byla opět společná zemědělská politika,“ řekl český premiér.

Na summitu EU nechce být čtyřka pod tlakem

Vzdor těmto rozdílům vyjádřil Fico naději, „že se nikomu nepodaří rozdělit nás“ v postoji k chystanému rozpočtu Unie. Požadoval také, aby státy mohly využívat fondy EU pružněji.

Zatímco Česko zápasí se skandály kolem využívání peněz z fondů soudržnosti, Polák Tusk požadoval, aby země střední Evropy představovaly oblast, plnící nejvyšší standardy pro využití těchto prostředků. Řekl, že pokud Brusel řeší nějaké polské problémy s využitím fondů, jsou to ty, na něž upozornila jeho vláda.

Fico potvrdil, že V4 jednala o státech eurozóny, které se dostaly do potíží, a že své stanovisko shrnula ve společném dopise, který je adresován předákům EU. I když členem eurozóny je jen jeden ze členů „Visegrádu“, totiž Slovensko, seskupení má zjevně ambici mluvit do problémů zemí s eurem jako celek.

Slovenský premiér varoval i před riziky bankovní unie, o jejímž vytvoření se v Unii nyní mluví. „Kladu si otázku, zda bankovní unie nemá být o tom, aby si matky v zahraničí, které jsou v katastrofální finanční situaci, nezačaly řešit své problémy na úkor dcer,“ řekl v narážce na to, že „matky“, tj. bankovní centrály na západě Unie dnes vlastní většinu bank („dcery“) v zemích V4.

Nečas potvrdil, že V4 otázkách další integrace „připustit, abychom byli někdy pozdě v noci tlačeni k tomu, abychom přijali nějaký politický závazek“. „Nemyslíme si, že jsem pod takovým časovým tlakem, aby byla přijímána rozhodnutí již na této Evropské radě,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám