Hlavní obsah

Somálské piráty vyzbrojuje italská mafie výměnou za vývoz odpadu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Zvláštní vyslanec Evropské unie v zemích Afrického rohu se zabývá nařčeními, že somálští piráti spolupracují s italskou mafií. Francouzský vyšetřovatel Michel Koutouzis ve své nové knize napsal, že italská mafie zásobuje somálské ozbrojence zbraněmi výměnou za vývoz toxického odpadu do Afriky. Na kauzu upozornil server EUObserver.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tuny odpadu končí každý rok u pobřeží Somálska, Súdánu a Eritreje přímo pod nosem bezpočtu válečných lodí chránících mořskou dopravu v Rudém moři a Adenském zálivu,“ napsal Koutouzis v knize Zločin, pašování a sítě, vydané minulý měsíc.

Zločinecké skupiny na jihu Itálie, předně mafiánské struktury Camorra, 'Ndranghetta a La Sacra Corona Unita, podle Koutouzise dodávají somálským ozbrojencům zbraně ze západního Balkánu výměnou za možnost složit u černého kontinentu odpad.

Dodal, že část příjmů v hodnotě „stovek miliónů eur ročně“ je načerno propírána v turistickém průmyslu v Keni a Tanzánii.

Praxe podle Koutouzise trvá léta: už zpráva OSN v roce 2005 uváděla, že ničivá vlna tsunami z konce předchozího roku v Indickém oceánu uvolnila skládky olova, kadmia a rtuti, stejně jako množství nemocničního a chemického odpadu. Látky moře vyplavilo v somálských přístavních městech Benadir a Hobbio, což způsobilo úmrtí asi 300 lidí.

Řecký diplomat Alexander Rondos, který působí jako zvláštní vyslanec EU v oblasti Afrického rohu, uvedl, že o Koutouzisově knize ví. „Informace byly předány lidem, kteří jsou k jejich ověření lépe vybavení než já. Ověřují to,“ prohlásil s tím, že případ je součástí širšího problému globalizace a organizovaného zločinu v oblasti celého Indického oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám