Hlavní obsah

Jen blázen by teď chtěl do EU, naznačil švýcarský ministr

– Curych

Vstoupit do EU může chtít jen někdo, kdo nemá "všech pět pohromadě". Řekl to švýcarský ministr obrany Ueli Maurer v rozhovoru s německým týdeníkem Die Zeit. EU podle něj ztratila důvěryhodnost. Švýcarsko naopak podle něj představuje úspěšný model a "nejlepší ekonomiku na světě".

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Švýcarsko není členem Evropské unie a má vztahy s EU uspořádány na základě jednotlivých bilaterálních dohod. Alpská země tak například je součástí schengenského prostoru, ale nikoli Evropského hospodářského prostoru (EHP), jenž vznikl na základě dohody mezi Evropským sdružením volného obchodu (EFTA) a Evropskou unií.

"Ale dnes už přece nechce nikdo, kdo má všech pět pohromadě, do EU. Tento svazek států silně ztratil na důvěryhodnosti," prohlásil politik, jenž je představitelem pravicově-populistické Švýcarské lidové strany (SVP).

Na rozdíl od EU se podle něj Švýcarsko ukázalo jako zcela úspěšný model. "Máme nejlepší národní hospodářství na světě. Lidé obdivují naši demokracii, jsme zemí mnoha ctností," řekl ministr.

V EHP by se podle něj Švýcarsku vedlo ekonomicky mnohem hůř. "Museli bychom přijmout euro. Dnes můžeme obchodovat se všemi, v EHP bychom v tom byli omezováni. Ne, EHP by zemi způsobil hluboký propad," dodal Maurer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám