Hlavní obsah

Řecká vláda může být už ve středu. Socialisté neví, zda do ní vstoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká vláda může být ustavena do středečního odpoledne, řekl v úterý večer předseda socialistů ze strany PASOK v úterý večer po schůzce s vítěznou pravicovou Novou demokracií (ND) a Demokratickou levicí DIMAR. Dodal, ale že se socialisté zatím nerozhodli, jak budou vládu podporovat, zda půjde o koalici, nebo jen podporu v parlamentu.

Foto: ČTK/AP

Předseda řeckých socialistů Evangelos Venizelos hovoří po jednáních s Novou demokracií.

Článek

Venizelos se v nutnosti rychlého sestavení vlády shoduje se šéfem Nové demokracie Antonisem Samarasem a prezidentem Karolosem Papuliasem: "Vláda musí být vytvořena v nejbližším možném termínu. V této chvíli je možné říci, že by se tak mohlo stát do středečního poledne."

Vládu se pokouší sestavit Samaras, kterého tím pověřil prezident s tím, že by měla vzniknout rychle. Prezident to chtěl původně už v pondělí, Samaras pak hovořil o úterku jako o nejzazším termínu. Musí ji podle zákona sestavit do tří dnů od pověření, tedy do středeční noci. [celá zpráva]

Foto: Petrs Giannakouris, Reuters

Předseda řecké pravicové Nové demokracie Antonis Samaras

Venizelos se v úterý večer zúčastnil schůzky svolané šéfem ND Samarasem, které byla přítomna ještě Demokratická levice (DIMAR), jež v nedělních volbách získala 17 mandátů. Koalice ND, PASOK a DIMAR by měla ve třísetčlenném řeckém parlamentu poměrně stabilní většinu 179 hlasů. Koalici by ale mohli utvořit i samotní socialisté s Novou demokracií, ale Samaras od počátku mluvil o snaze sestavit vládu národní jednoty.

Samaras potřebuje v parlamentu silnou podporu, aby mohl dál prosazovat politiku razantních škrtů, jimiž je podmíněna pomoc ze strany EU a MMF. Širokou koalici chce i proto, aby nepopulární opatření nepadala jen na hlavu Nové demokracie.

PASOK váhá

PASOK ale zatím neví, zda vstoupí do vlády, i když její projekt "z celého srdce" podporuje. "Nejdůležitějším problémem není složení nové vlády, ale sestava týmu pro sjednání co nejvýhodnějších podmínek záchranné půjčky," řekl Venizelos a dodal: "Budeme mobilizovat naše zahraniční kontakty, využijeme všech našich zkušeností."

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Šéf řeckých socialistů PASOK Evangelos Venizelos

PASOK se stejně jako Nová demokracie zavázal dodržet slib tvrdých úsporných kroků, které musí Řecko podniknout výměnou za sérii záchranných půjček. Socialisté ale mají v úmyslu posunout o dva roky harmonogram těchto kroků tak, aby jejich dopad na obyvatelstvo byl mírnější.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Sedmatřicetiletý Alexis Tsipras (uprostřed) přichází na jednání s prezidentem.

Pokud Samaras vládu nesestaví, šanci by měla dostat radikální levicová SYRIZA, v nedělních volbách druhá. Její vůdce Alexis Tsipras ale prohlásil, že se o sestavení vlády pokoušet nehodlá. Odpůrci škrtů nemají v parlamentu většinu, a dávají proto přednost tomu dělat silnou opozici. Třetí ve volbách skončil PASOK.

Reklama

Výběr článků

Načítám