Hlavní obsah

Romové v Hurbanovu hrozí, že budou také střílet

– Hurbanovo/Bratislava

Slovenská policie hlídá nejen samotné Hurbanovo, kde v sobotu městský policista zastřelil tři Romy a postřelil další, ale také jeho okolí. Bojí se nepokojů. Jedna z místních žen řekla serveru Sme.sk, že i Romové jsou připraveni střílet.

Foto: TV Markíza

Dům, ve kterém slovenský městský policista zastřelil tři lidi.

Článek

"Pokud střílíte vy na nás, musíme se bránit a budeme střílet i my na vás," uvedla Romka.

„Bojíme se, ale nemůžeme se nechat zabít. Když někdo přijde k nám do domu a bude na nás střílet, musíme s tím něco dělat,“ řekl další z Romů z Hurbanova.

Podobná slova volil ve svém blogu i jinak umírněný Rom Jan Berky: „Umíme se bránit a taky budeme. Nebudeme ale útočit, to dělají asociálové a extremisti.“

Zdůraznil také, že Romové jsou v médiích neustále vykreslováni jako nepřizpůsobiví a asociální, a zmiňuje i otázku romských osad, kam ale mnohdy Romy sestěhovaly úřady.

Ve městě panuje velké napětí. Už v sobotu tam napadli železnými tyčemi redaktora Pravdy, který chtěl udělat rozhovor s obyvateli domu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědci popisují tragédii v HurbanovuVideo: Reuters

Střelcovo bydliště hlídají z obav ze msty

Obavy panují i v nedalekém Svätom Petrovi, kde žil policista Milan Juhász, který už byl obviněn z trojnásobné úkladné vraždy. Proto tam nepřetržitě hlídkuje jedenáct dobrovolníků. Bojí se, že se Romové z Hurbanova přijdou pomstít. Před domem, kde žil střelec a kde bydlí jeho manželka, stojí nepřetržitě policejní auto.

Uvalení vazby na Milana Juhásze v úterý potvrdil specializovaný soud v Banské Bystrici. Vzápětí ho policejní eskorta převezla do věznice v Leopoldově.

Na území Hurbanova není žádná romská osada, většina z 800 Romů je integrovaná, uvedl Juraj Kuruc z městského úřadu. Ovšem podle některých zpráv se současná starostka dostala k moci, protože si kupovala hlasy romských voličů. O politice starostky se hovoří proto, že po vraždách se k ní do domu pokoušel dostat Juhász.

Ve městě Hurbanovo žije podle informací úřadů až 800 Romů. „Do velké míry žijí integrovaně v obci, není zde žádná velká osada,“ říká Juraj Kuruc z úřadu.

Motivem mohly být peníze

Zatím není znám motiv činu, ale server deníku Pravda napsal, že za skutkem mohly být peníze. Uvedl to s odkazem na informace z policejního zdroje bez dalších podrobností. Trojice zastřelených podle něj dlužila policistovi větší částku peněz a on ji chtěl dostat zpět. V pátek se vyplácely Romům dávky.

Rodinu, jejíž tři členy policista zabil, sledovala delší dobu státní policie kvůli podezření z trestné činnosti. Rodina se živila prodejem šrotu a na svém pozemku rozebírala vraky aut. Panovalo podezření, že mohlo jít o kradené vozy. Čtyři členové rodiny byli v roce 2008 trestně stíháni kvůli krádeži. [celá zpráva]

Televize Joj naopak uvedla, že někdo z rodiny, na kterou policista zaútočil, napadl jeho otce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám