Hlavní obsah

Za zabití staršího muže si mladá Češka ve Skotsku odsedí devět roků

Novinky, rei
Edinburgh

Soud v Edinburghu v úterý poslal na devět let do vězení 23letou Češku Elišku Novotnou, která loni v říjnu v domku u města Peebles ubodala o 16let staršího Litevce. Arunas Ramanauskas měl zavázané oči a na těle šest bodných ran. Novotná byla uznána vinnou ze zabití už minulý měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Začali jsme sexuální hrátky, pak jsem ho zabila,“ tvrdila Češka policistům s tím, že jednala v sebeobraně. Novotná se po činu sama rozhodla vyhledat policejní stanici.

Soudkyně Clarková při čtení rozsudku v úterý odsoudila skutečnost, že Novotná umírajícímu nepomohla.

Devětatřicetiletého Ramanauskase našli v tratolišti krve v jeho ložnici, ve vedlejší skříňce měl množství sexuálních pomůcek. Novotná tvrdila, že na ni Litevec sexuálně zaútočil, proto použila nůž, když ho předtím spoutala.

„Okolnosti byly neobvyklé a porota přijala tvrzení, že jste byla vystavena provokaci v nějaké formě sexuálního útoku. To ale neospravedlňuje zabití,“ uvedla soudkyně.

Novotná a Ramanauskas pracovali na stejné formě. V osudný den na počátku října se spolu vydali nakoupit alkohol. Litevec později pozval Češku do svého pokoje v domě, do něhož se Novotná teprve před krátkým časem nastěhovala.

Pronásledoval ji do kuchyně

Novotná údajně z pokoje utekla, ale Ramanauskas ji pronásledoval do kuchyně, kde se s ní snažil tančit a dále se jí dotýkat. Na to se s ním měla mladá žena vrátit do pokoje, kde se svlékla do půl těla; poté si odskočila do kuchyně pro nůž. Pak muži utáhla šňůru od nočního prádla kolem krku a zavázala oči, načež mu zasadila šest bodných ran.

Podle právního zástupce Novotné byla žena vystrašená také proto, že ji v dětství zneužíval její dědeček. To sice podle skotského serveru stv.tv nebylo nezávisle potvrzeno, ale tvrzení se nevylučuje s ženiným psychickým profilem.

Reklama

Výběr článků

Načítám