Hlavní obsah

"Lesní chlapec" Němcům zase zmizel, chtějí po něm tři čtvrtě miliónu

Berlín

Dvacetiletý Nizozemec Robin van Helsum, který téměř rok před německými úřady předstíral, že žil v lese, má dvouletého syna a pochází z rozvrácené rodiny. Zjistil to tisk po odhalení pravé identity "lesního chlapce Raye". Berlínský úřad pro mládež po něm chce nyní soudně vymáhat 30 000 eur (767 000 Kč), na kolik ho péče o něj prý vyšla. Mladík však mezitím opět zmizel a nikdo netuší, kde je.

Foto: berlin.de

Robin van Helsum na obrázku německé policie.

Článek

Ihned po objasnění jeho původu a stáří musel totiž kvůli své plnoletosti opustit ubytovnu, kde na náklady úřadu od loňského září bydlel. Kromě toho dostával měsíčně 240 eur (přes 6 000 Kč) kapesného. Úřad chce nyní dostat veškeré náklady zpět.

"Do konce týdne podáme žalobu. Tyto peníze od něj budeme chtít zpátky. Zda je někdy uvidíme, ale nevíme," řekl berlínskému deníku B. Z. mluvčí úřadu.

Robin se loni v září objevil se stanem, batohem a spacím pytlem na berlínské radnici a tvrdil, že předchozích pět let žil v lese s otcem, který krátce předtím zemřel. Hovořil jen lámaně německy a anglicky. Pamatoval si své údajné křestní jméno Ray a datum narození, podle něhož mu bylo 17 let. Žádné doklady ale u sebe neměl.

Berlínská policie si s jeho případem lámala hlavu až do minulého týdne, kdy zveřejnila jeho fotografii, podle které mladíka poznali jeho blízcí. Ukázalo se, že lesní historka byla zcela smyšlená. Mladík pochází z nizozemského města Hengelo, kde byl naposledy spatřen loni 2. září a od té doby byl nezvěstný.

Má dvouletého syna

Tisk od té doby vypátral, že Robin pochází z rozvrácené rodiny; jeho rodiče se rozešli krátce po jeho narození a několik let vedli právní bitvu o jeho opatrovnictví. Jeho vztah k oběma byl podle svědectví mladíkových známých značně narušený.

"V 16 letech se odstěhoval z domu a žil s děvčetem a dalšími dvěma přáteli," prozradila nizozemským médiím Robinova nevlastní matka. Dívku prý přivedl do jiného stavu a před dvěma roky se jim narodil syn. "Chtěl být Damienovi dobrým otce, pořád ho navštěvoval," vylíčil jeden z jeho přátel.

Tisk nicméně spekuluje, že jeho útěk do Německa a předstírání života v lese mohly být jeho pokusem, jak se zbavit svých závazků doma a začít znovu. Nizozemský deník De Telegraaf už ho z "lesního chlapce" překřtil na "lhajícího Holanďana" v narážce na historickou legendu o létajícím Holanďanovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám