Hlavní obsah

Policistu z Hurbanova obvinili z úkladných vražd, hrozí mu doživotí

– Hurbanovo/Bratislava • Aktualizováno
Právo, Novinky, aš, ivi

Slovenská policie v pondělí obvinila 51letého městského strážníka Milana Juhásze z trojnásobné úkladné vraždy, z pokusu o vraždu a nedovoleného ozbrojování, uvedl deník Pravda. Hrozí mu až doživotí. Strážník, který zrovna nebyl ve službě, přijel v sobotu k domu v Hurbanově v okrese Komárno a tam tři lidi zastřelil a dva postřelil.

Foto: TV Markíza

Dům, ve kterém slovenský městský policista zastřelil tři lidi.

Článek

Obvinění se čekalo. Už v sobotu večer řekl ministr vnitra Robert Kaliňák, že bude policista obviněn buď z vraždy, nebo z úkladné vraždy. Nakonec to byla úkladná vražda. Juhász totiž nestřílel v afektu, do domu Lakatošových přijel už ozbrojen.

Nejprve u branky zabil jednoho muže a pak další dva na dvorku, kde ještě postřelil mladé manžele. Všichni byli z jedné rodiny Lakatošových. Lidem z další rodiny prý říkal, aby utekli. [celá zpráva]

Útočník se následně ukryl u domu primátorky Hurbanova. Když ho obklíčila speciální jednotka slovenské policie, přiložil si pistoli k hlavě a vyhrožoval, že spáchá sebevraždu. Vzdal se až po dvouhodinovém vyjednávání.

Oba postřelení manželé jsou v nemocnici, žena má prostřelené stehno, muž plíci, ale už není v kritickém stavu. Zraněná 26letá žena má strach a nechce vypovídat. „Vyhrožují, že mě zabijí a postřílejí i moje děti,“ uvedla.

O uvalení vazby bude rozhodovat soud v Bánské Bystrici. Návrh na ni podal Úřad speciální prokuratury, který má na starosti většinou boj s organizovaným zločinem.

Motiv zatím není jasný

Podle Pravdy zatím neznají policisté motiv činu, obviněný je ve špatném psychickém stavu a u výslechů dosud neuvedl nic, co by mohlo vysvětlit jeho konání. Spekulovalo se, že s rodinou, která se živila prodejem barevných kovů a jejíž členové byli trestáni, možná obchodoval. [celá zpráva]

Není ani známo, kde Juhász získal vražednou zbraň ČZ 52, kterou neměl v legálním držení.

Kvůli vraždám už hnutí Obyčejní lidé žádá odvolání zplnomocněnce pro romskou problematiku Miroslava Polláka. Ten k případu uvedl, že vražda je neomluvitelná a nepochopitelná. „Reakce lidí na tuto smutnou událost dokazují, že Romové jsou vnímáni negativně a odkládání řešení problémů Romů může vést k dalšímu zhoršení vztahů,“ prohlásil.

Renomovaný psycholog Anton Heretik považuje případ z Hurbanova za jednoznačné selhání profesionála. “Na místa policistů by měli vybírat lidi, kteří umí svou agresivitu kontrolovat a ovládat,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám