Hlavní obsah

Řeckou vládu sestavují konzervativci, škrty mohou pokračovat

Atény
Aktualizováno

Řecký prezident Karolos Papulias pověřil v pondělí šéfa konzervativců z Nové demokracie (ND) Antonise Samarase jednáním o sestavení vládní koalice. ND zvítězila v nedělních parlamentních volbách, ale nemá v parlamentu většinu. Tu by jí mohla zajistit předpokládaná koalice minimálně s třetími socialisty.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Šéf řeckých konzervativců z Nové demokracie Antonis Samaras

Článek

"Je naprosto nezbytné vytvořit vládu. Přeji si, aby vznikla dnes," řekl Papulias po jednání s některými politickými představiteli. Šéf ND Samaras po schůzce s prezidentem bez dalších podrobností vyjádřil naději, že se "ihned" podaří dát dohromady vládu "národního konsensu".

ND získala 29,66 procenta hlasů a v 300členném parlamentu si zajistila 129 poslaneckých míst. V koalici s třetími socialisty, které volilo 12,28 procenta lidí a kteří obsadí 33 křesel, může ND vytvořit parlamentní většinu 162 poslanců.

"Vláda národní spásy"

Samaras v projevu po vítězství řekl, že Řekové si vybrali zůstat u eura a vyslovil se pro vznik "vlády národní spásy". Alexis Tsipras z Koalice radikální levice (SYRIZA), která je proti pokračování razantních škrtů a skončila ve volbách druhá, porážku uznal. Řekl, že by Samaras měl mít právo jako první sestavovat vládu. SYRIZA obdržela 26,89 procenta hlasů a má 71 zákonodárců.

Výsledky nových voleb dávají velkou šanci na pokračovaní přijatého plánu řešení řecké dluhové krize. V předchozích volbách obě strany neměly nadpoloviční většinu poslanců v parlamentu. Řekové se ale lekli, že by pod vedením SYRIZA mohla země opustit eurozónu, což většina obyvatel nechce. Levici nevyšla kalkulace, že v opakovaných volbách posílí tak, aby mohla sestavit vládu odmítající úsporný program MMF a EU provázený radikálními škrty, které tvrdě dopadají na řeckou společnost.

Pravicová ND a socialisté z PASOK podporují úsporný plán, kterým Evropská unie a Mezinárodní měnový fond podmiňují poskytování záchranných půjček zabezpečujících Řecko před totálním bankrotem. Dá se předpokládat, že obě strany budou tvořit základ budoucí vládní koalice, i když socialisté neoficiálně přislíbili zatím jen důvěru kabinetu pod vedením ND.

Úleva světa

Brusel si po zveřejnění výsledků řeckých parlamentních voleb oddechl. Lídři EU hovoří o odvaze Řeků, kteří si vybrali zachování budoucnosti své země v eurozóně.

"Řecký lid promluvil. Plně respektujeme jeho demokratickou volbu. Věříme, že výsledky voleb umožní rychlé zformování vlády," uvedli ve společném nočním prohlášení předseda Evropské komise José Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy.

"Vzdáváme hold odvaze a houževnatosti řeckých občanů, kteří si byli plně vědomi obětí, které jsou od nich požadovány pro nápravu a nové budování řecké ekonomiky a udržitelný růst jejich země," prohlásili oba unijní představitelé

I Bílý dům vyjádřil úlevu a naději, že výsledek řeckých voleb povede k rychlému sestavení vlády, která se pustí do boje s hospodářskými problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám