Hlavní obsah

Volební souboj o Řecko je velmi těsný, ale proevropská koalice má větší šance

Atény
Aktualizováno

Podle povolebních prognóz existuje naděje na to, že proevropská koalice získá potřebnou většinu v parlamentu. Nicméně těsný výsledek může znovu vyústit ve volební pat nebo dokonce ve vítězství radikální levice, která odmítá Evropou vnucovaná úsporná opatření. Nedělní parlamentní volby v Řecku si vynutila patová politická situace po hlasování z letošního května.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Kdybychom byli v Americe, vyhlásili bychom výsledky průzkumu za příliš těsné, než aby mohly být zveřejněny," řekl novinářům mluvčí sociologické společnosti Alco. Volby s napětím sledovala celá Evropa, která s jejich výsledkem spojuje osud eurozóny a hospodářskou stabilitu celého kontinentu.

Podle upřesněných volebních odhadů by měla vyhrát parlamentní volby pravicová Nová demokracie (ND) se ziskem 28,6 až 30 procent. Radikální levice SYRIZA na druhém místě by měla získat 27,5 až 28,4 procenta hlasů.

O těsném výsledku voleb hovoří i samostatný průzkum televizní společnosti Skai, která naopak dává s malým náskokem na první místo levicové radikály s 31 procenty, zatímco ND je s 30 procenty druhá.

Vítěz získá 50 mandátů navíc

Strana, která získá nejvíc hlasů, obdrží podle řeckého volebního zákona bonus 50 poslaneckých míst. Po přepočtu na poslanecké mandáty by tak ND mohla v koalici s třetími socialisty (12 %) získat parlamentní většinu. Ve třísetčlenném mandátu by obě proevropské strany měly 159 poslanců.

V parlamentu by měli být stejně jako při květnových volbách zastoupeni i pravicoví radikálové ze strany Zlatý úsvit.

Hlavní otázkou štěpící politickou scénu je otázka politiky úspor, kterou EU a Mezinárodní měnový fond podmínily masivní finanční pomoc zemi na pokraji bankrotu. SYRIZA úsporný program odmítá.

SYRIZA dostala silnější podporu

Podle agentury DPA je v každém případě SYRIZA jasným vítězem voleb, protože ve srovnání s květnovým hlasováním svůj volební výsledek - jsou-li odhady správné - téměř zdvojnásobila.

Její případné vítězství by pak do Evropy vyslalo "smrtící" signál, protože vůdce strany Alexis Tsipras chce úsporný balík dohodnutý s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem vypovědět. To by mohlo v konečném důsledku znamenat návrat drachmy s nepředvídatelnými následky pro celý evropský finanční systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám