Hlavní obsah

Vraždy Romů v Hurbanovu mají nejasný motiv

– Hurbanovo/Bratislava
Novinky,

Jednapadesátiletý městský policista Milan Juhász ze Svätého Petra, který v sobotu zabil v Hurbanovu tři Romy a další dva zranil, se hlásil stejně jako jeho oběti k maďarské národnosti. Uvedl to v sobotu slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák neděli pro server tvnoviny.sk. Motiv jeho činu zatím znám není, obvinění pachatele se zatím připravuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie tvrdí, že střelba v Hurbanovu nemá rasový motivVideo: TV Markíza, Reuters

 
Článek

Obětí střelby se stali členové jedné rodiny, 41letý otec, jeho syn a zeť. Zranil i dalšího 26letého syna, který leží v nemocnici v kritickém stavu s průstřelem plic, a jeho manželku, které prostřelil stehno.

Policista bude podle Kaliňáka obviněn z vraždy, nebo dokonce z úkladné vraždy, protože nestřílel po všech obyvatelích domu, ale jen po některých. „Není cílem, abychom ho obvinili co nejrychleji,“ uvedl mluvčí prezidia Policejního sboru SR Michal Slivka a dodal: „Stále probíhají procesní úkony. Vyšetřovatel využije všeho, co mu trestní zákon dovoluje, aby mohl případ náležitě vyřešit.

O motivu se spekuluje

Motiv zatím nebyl zveřejněn, ale šlo zřejmě o vyřizování účtů s jednou rodinou, protože během útoku byli podle televize Markíza na dvorku i další lidé, po těch však nepálil a naopak je odháněl pryč.

Čtyři z pěti zasažených měli kriminální minulost. V roce 2008 byli někteří odsouzeni za krádež, uvedl na svém webu slovenská deník Pravda. Rodina prodávala barevné kovy do sběru. Kvůli jejich krádeži proti členům rodiny zasáhla právě městská policie. Na dvorku domu byly také objeveny vraky aut, které rozebírali. Není jasné, zda auta byla kradená.

Podle serveru cas.sk je možné, že do obchodu s kradenými auty byl zapleten právě policista. Jiné zdroje spekulují, že mu někdo z rodiny dlužil peníze a on je nedokázal vymoci. Když se pokusil s rodinou promluvit redaktor Pravdy, obyvatelé jej napadli železnými tyčemi.

O rasistickém motivu se nemluví, i když jeden ze slovenských serverů napsal, že policista vytýkal starostce, s níž se chtěl po střelbě setkat, že je příliš benevolentní a umožňuje nepřizpůsobivým Romům se do města přistěhovat.

Policista přijel zabíjet

Slovenská média také popsala průběh vražd. V sobotu kolem desáté dopoledne vystoupil policista ze svého auta. Na sobě měl kostkovanou košili a montérky. Nelegálně zdrženou zbraní hned u vchodu do domu pěti ranami zabil jednoho z obyvatel. Pak pokračoval na dvůr, kde zabil a postřelil další.

Po útoku odešel do vedlejší ulice, kde se pokusil navštívit starostku, ta ale nebyla doma. Seděl před jejím domem a vyhrožoval, že se zabije. Policisté ho ale po půlhodině dokázali přesvědčit, aby se vzdal.

„A to s nasazením vlastního života, protože měl v rukou stále nabitou zbraň,“ uvedl ministr Kaliňák.[celá zpráva]

Selhání psychotestů

Renomovaný slovenský psycholog a soudní znalec Anton Heretik upozorňuje, že případ je jasnou ukázkou selhání psychologických testů: „Policisté, ať už městští nebo státní, by měli být vybíráni tak, aby dokázali svou agresivitu kontrolovat a ovládat.“ Podle něj ale ani ty nejlepší vstupní testy nestačí. Uvedl, že o psychický stav policistů je potřeba se starat i v průběhu služby a sledovat jej.

Kolegy čin Juhásze zaskočil. Považovali ho za dobrého policistu, vyrovnaného a bez problémů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám