Hlavní obsah

Řekové jdou k dalším volbám, Evropu obchází strach o euro

Atény
Aktualizováno

Celý svět s napětím sleduje Řecko, kde se od šesti hodin otevřely volební místnosti kvůli předčasným parlamentním volbám. Jde v nich totiž o osud společné evropské měny. Hlasovat se bude až do 18. hodiny, definitivní výsledky by měly být známy o několik hodin později.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku se otevřely volební místnostiVideo: Reuters

 
Článek

Řekové jdou v krátké době k druhým předčasným parlamentním volbám poté, co ty předchozí, které se konaly 6. května, neumožnily sestavení vlády s většinovou podporou poslanců.

O 300 poslaneckých křesel bojuje 21 politických subjektů. Poslední oficiální průzkumy veřejného mínění před dvěma týdny vesměs naznačovaly velmi těsné vítězství proevropských konzervativců nad Koalicí radikální levice (SYRIZA), která odmítá pokračovat v rozpočtových škrtech.

Pokračování v úsporných krocích

S třetími socialisty (PASOK) by pravicová Nová demokracie (ND) mohla mít šance získat nadpoloviční většinu v parlamentu, a pokračovat tak v úsporné politice vynucené zahraniční finanční pomocí na pokrytí obřího dluhu země. ND chce nicméně vyjednávat o zmírnění podmínek.

To chce v případě vítězství i SYRIZA, která má ovšem v úmyslu nekompromisně odstoupit od razantních škrtů. Její šance na vytvoření koaliční vlády jsou však pro nedostatek silných potenciálních spojenců malé a zemi by ještě víc hrozila patová situace, jaká nastala už v květnu.

Bývalý člen Evroské centrální banky Lorenzo Bini Smaghi ve svém pátečním komentáři v listu Financial Times varoval, že odchod Řecka, by byl ekonomickou a politickou noční můrou. Náklady na něj by byly příliš vysoké a zřejmě by vedl k chaosu v Řecku, protože občané by se pokusili vybrat své úspory a banky by se zhroutily. [celá zpráva]

Řekové volí v atmosféře doznívající euforie ze sobotního překvapivého vítězství nad Ruskem na evropském fotbalovém šampionátu; mnozí po bouřlivých nočních oslavách.

Parlament volí také Francie

Kromě Řecka v neděli začalo také druhé kolo voleb do parlamentu ve Francii, které rozhodne o tom, zda dolní sněmovnu ovládne levice. Šest týdnů po prezidentských volbách, v nichž zvítězil François Hollande, se hraje také o to, jestli jeho Socialistická strana (PS) získá dostatek křesel na to, aby parlamentní většinu složila sama.

Volební místnosti se v celé kontinentální Francii otevřely v osm hodin, první odhady výsledků se čekají krátce po 20. hodině, kdy se zase uzavřou. Obyvatelé francouzských zámořských území volili už v sobotu.

Už první kolo voleb, které se uskutečnilo před týdnem, ukázalo nové rozložení sil na francouzské politické scéně. Zatímco pravice u voličů oproti minulým volbám propadla, levice si může dělat naděje, že po horní komoře ovládne i tu dolní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám