Hlavní obsah

Dva psychiatři trvají na Breivikově nepříčetnosti

Oslo

Autoři prvního psychiatrického posudku na norského atentátníka Anderse Behringa Breivika Torgeir Husby a Synne Sörheimová ve čtvrtek osm hodin vysvětlovali, jak závěrům dospěli. Jiní experti se tento týden pokusili jejich závěry zpochybnit. Breivik chce být uznán duševně zdravým, aby byly jeho atentáty, při nichž zabil 77 lidí, brány vážně jako protest proti multikulturalismu, a ne jako projev duševní choroby.

Foto: Stian Lysberg, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

Podle Husbyho a Sörheimové jsou Breivikovy činy z 22. července důsledkem jeho klamných představ a násilnických myšlenek, a nikoli projevem jeho politického extremismu. Jejich 239stránkovou zprávu, kterou Husby a Sörheimová vypracovali loni na podzim, tento týden před soudem napadla řada jejich kolegů z oboru, které si nechala předvolat obhajoba.

Kritici poukazovali na vysokou schopnost plánování a racionálního myšlení Breivika, jeho používání logiky i souvislé vyjadřování. Čekalo se, zda Husby a Sörheimová zůstanou u svého původního názoru, nebo jej změní. [celá zpráva]

Psychiatři zdůvodňují diagnózu

Husby soudu popsal Breivikovy nápadné fyzické reakce, když při rozhovorech přišla řeč na vraždy. "Když dotyčný mluví o tom, kolik lidí mohl potenciálně zabít, objevují se u něj vegetativní příznaky - zrudne a má vzrušený pohled," upozornil Husby.

"Ve světě obžalovaného jsou dominujícím a řídícím prvkem násilnické myšlenky. Násilím a vražděním se ve svých myšlenkách zabýval řadu let. Násilí u něj převažuje nad politikou. Usmrtil 77 lidí, ale přál si jich zabít 1000," dodal.

Změnu Breivikova chování a jeho stylu života v roce 2006, kdy se z přátelského studenta a zaměstnance stává pobledlý, deprimovaný samotář hrající v bytě své matky počítačové hry, chápou psychiatři jako jeden z projevů schizofrenie. Nezvyklé chování a obzvláště sociální stažení, bludné představy a ochuzení citového a společenského života patří totiž k nejtypičtějším příznakům této nemoci.

Mesiášství a citová zploštěnost 

Mezi utkvělé, mylné představy řadí Sörheimová u Breivika především jeho přesvědčení, že "nás všechny" zachrání před zánikem v boji dobra proti zlu. V tomto boji se domnívá, že by měl převzít odpovědnost, a sám rozhoduje, kdo by měl přežít a kdo má zemřít. Tuto odpovědnost odůvodňuje svou vůdčí pozicí v neexistující organizaci Templářských rytířů, uvádí Sörheimová.

K dalším projevům paranoidní schizofrenie patří podle psychiatričky ulpívavé myšlení, kdy se pacient neustále vrací k určitému tématu. U Breivika se jedná o neustálé opakování tématu Templářských rytířů či jeho tvrzení, že účastníci letního tábora mládeže na ostrově Utöya, do nichž střílel, byli marxisté.

Expertka poukázala také na citovou zploštělost často patrnou u schizofreniků.

Dvojice psychiatrů čelili kritice, že při posuzování trestní odpovědnosti obžalovaných spolupracuje příliš dlouho. Za posledních deset let hodnotili Husby a Sörheimová společně 51 případů. Navíc v posledních třech letech ze 17 případů 12 uzavřeli stejně jako u Breivika - diagnózou paranoidní schizofrenie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám