Hlavní obsah

USA a Rusko vzaly zpátečku a stáhly svá tvrdá obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Rusko a Spojené státy vzaly zpět vzájemná obvinění ohledně účasti druhé strany na konfliktu v Sýrii. Moskva nejprve s odůvodněním, že šlo o špatný překlad, stáhla obvinění, že Spojené státy vyzbrojují syrské rebely. Na to americké ministerstvo zahraničí korigovalo své tvrzení o dodávkách ruských bitevních vrtulníků do Sýrie prohlášením, že helikoptéry už ve výzbroji armády byly.

Foto: Profimedia.cz

Ministři zahraničních věcí Ruska a USA Sergej Lavrov a Hillary Clintonová

Článek

Moskva nejprve dementovala údajný výrok ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že USA dodávají zbraně ozbrojencům bojujícím proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Podle ministerstva šlo o nepřesný překlad na tiskové konferenci po setkání s šéfem íránské diplomacie.

Lavrov mluvil o roli USA v Sýrii po dotazu, co říká slovům americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, že Rusko dodává Asadovi bojové vrtulníky. [celá zpráva]

„Nedodáváme Sýrii, ani nikam jinam, prostředky, které se používají v boji s pokojnými demonstranty, na rozdíl od USA, které do tohoto regionu pravidelně takové speciální prostředky dodávají. Nedávno se uskutečnila jedna taková dodávka do jisté země Perského zálivu, to je ale podle Američanů jaksi v pořádku,“ prohlásil prý ve skutečnosti Lavrov podle agentury Interfax.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney ujistil novináře, že USA „nedodávají a nedodaly zbraně syrské opozici“. Dosud prý poslaly jen vybavení jako rádia nebo zdravotnický materiál.

Opominuté podrobnosti

Následně americké ministerstvo zahraničí připustilo, že syrský režim už bitevní vrtulníky vlastnil. Šéfka diplomacie Clintonová v úterý prohlásila, že „podle posledních informací“ jsou helikoptéry „na cestě z Ruska do Sýrie“. Její mluvčí Victoria Nulandová k tomu ve čtvrtek řekla, že některé podrobnosti zůstaly v prohlášení opominuty. „Ať jsou nové, anebo modernizované, zůstává obava, že budou použity ke stejným účelům jako vrtulníky, které v Sýrii jsou, a to k zabíjení civilistů,“ uvedla mluvčí.

Rusko pak v pátek potvrdilo, že žádné nové dodávky do Sýrie uskutečňovány nejsou. Ruští technici jen na základě starých smluv opravují helikoptéry dodané už dříve.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám