Hlavní obsah

Barmská disidentka Su-Ťij přicestovala do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Známá barmská disidentka a nositelka Nobelovy ceny za mír Su-Ťij zahájila ve čtvrtek svou návštěvu Evropy. Dorazila do Ženevy, kde promluví v OSN, uvedla BBC. Dále navštíví Velkou Británii, Norsko, Irsko, a Francii. V Evropě byla naposled v roce 1988.

Článek

V Ženevě vystoupila v Mezinárodní organizaci práce a mluvila o dětské a otrocké práci v Barmě i nedostatcích v pracovním právu v Barmě.

Ve svém projevu taky řekla, že při příjezdu do Ženevy zažívala pocit, jako by se vrátila do své rodiny. Ocenila, že mezinárodní společenství se velmi snaží otevřít Barmu světu a je na Barmě, aby "odpověděla správným způsobem". Zrušení sankcí podle Su Ťij pomůže rozvoji ekonomiky, což posílí i rozvoj demokracie založené na lidských právech.

Její návštěva symbolizuje proměnu v Barmě, kde probíhá demokratizační proces. Su-Ťij, která byla po léta v domácím vězení a na svobodu se dostala v roce 2010, byla letos zvolena do parlamentu v doplňovacích volbách. [celá zpráva]

Během cesty po Evropě se zastaví i v Norsku, kde převezme Nobelovu cenu za mír, která jí byla udělena v roce 1991.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám