Hlavní obsah

Dcera Tymošenkové: Mou mámu na rozdíl od Ratha neobvinili z korupce

Právo, Michael Švec

Dcera Julije Tymošenkové Jevhenija nemá příliš pochopení pro Davida Ratha, který se připodobnil k vězněné ukrajinské expremiérce s tím, že je stejně jako ona nespravedlivě stíhaným politickým vězněm. V rozhovoru pro deník Právo zdůraznila, že její matka z korupce nikdy obviněna nebyla.

Foto: Roman Vondrouš

Dcera vězněné vůdkyně ukrajinské opozice Julije Tymošenkové Jevhenija vystoupila 12. června v Praze na tiskové konferenci.

Článek

Začnu zvláštní otázkou – v Česku zatkli poslance…

…který si odnášel peníze v krabici.

Ano. A on několikrát řekl, že se cítí být politickým vězněm jako Julije Tymošenková. Co si o tom myslíte?

To nemohu komentovat, neznám detaily. Chci ale říci jedno: mezi obviněními mé mámy, v dokumentech, které jsou proti ní na prokuratuře, ani v nových případech, není jediné slovo o korupci, není tam jediné slovo o nějaké osobní výhodě. Ani prokuratura to nikde neuvádí, neexistuje obvinění ani z korupce, ani ze soukromého obohacení. To znamená, že žádné takové důkazy nemají. Samozřejmě je možné na člověka něco narafičit, možné to je i v případě toho vašeho poslance, ale u ní nešlo ani to. Nyní ze státního utrácejí milióny, aby nějakou korupci odhalili. Najít ji ale nedokázali a ani ji nikdy nenajdou.

Podle generálního prokurátora ukrajinské úřady nemají nic proti vašemu otci. Neuvažuje tedy o návratu do vlasti?

Stále je stíhán v kauze, která už byla uzavřena nejvyšším soudem. To se týká i mého dědečka, jenž už nežije, i mé mámy, dalších členů rodiny a kolegů. Ten případ byl nezákonně obnoven, a pokud se otec vrátí, bude samozřejmě zatčen. To pak bude využito k ještě většímu tlaku na mámu.

Jsou stále aktuální snahy, aby vaši matku odvezli na léčení například do Německa?

Je nám jasné, že ji režim nechce propustit z vězení, z izolace. Dělají vše, aby tam byla, což je zřejmé a všichni to chápou. Jestli má být převezena do zahraničí nebo léčena v nezávislé  nemocnici, to už je jiná věc. Ona by hlavně měla být na svobodě. Janukovyč se ji bojí pustit před volbami, protože ji lidé budou následovat a on pak nebude mít šanci volby vyhrát. Podle aktuálních průzkumů ji podporuje o čtyři procenta lidí více než jeho. Toho se Janukovyč velmi bojí. Teď tedy bojujeme pouze za její okamžité propuštění.

Na Ukrajině právě probíhá fotbalový šampionát. Přinesl  do země nějaké změny?

K Ukrajině se upírá velká pozornost, a to nejen kvůli šampionátu, ale také kvůli tomu, co se tam děje. EURO díky médiím představuje velký tlak na vládu. Politický bojkot zhatil Janukovyčovu předvolební propagandu, je to pro ně zatím politické fiasko. Na druhou stranu jsou přesvědčeni, že po šampionátu tlak zeslábne. Podle mne se ale pletou, protože demokratický svět bude své principy a lidská práva hájit vždy. Teď navíc probíhá příprava na volby a to bude podle mnohých politiků test pro Janukovyče, jenž ukáže, jakým směrem chce zemi vést. My vidíme, že rychlým tempem buduje diktaturu.

To znamená, že jste ohledně průběhu podzimních parlamentních voleb pesimistická?

Zatím samozřejmě ano. Jestli máma a (exministr vnitra Jurij) Lucenko nebudou propuštěni a nebudou se voleb účastnit, jak potom mohou být považovány za spravedlivé a čestné? Tím spíš, že se nyní připravují masivní falzifikace, opoziční kandidáti jsou pronásledováni. Několikrát navíc měnili volební obvody a jejich hranice tak, aby oslabili podporu opozice. Veškerá moc je nyní v jejich rukou a to, co budou dělat s Ukrajinou, ukáže na jejich záměry. Jestli chtějí být v Evropě, je potřeba uskutečnit nějaké kroky. Jinak je jasné, že prostě dělají prázdná prohlášení a podvádějí své evropské partnery.

Vy nechcete kandidovat?

Ne, nechci kandidovat. V současné době prostě hovořím máminým jménem a je pro mne velmi důležité, že mi média naslouchají. Do politiky ale nechci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám