Hlavní obsah

Irové odpustili svým válečným dezertérům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irská vláda odpustí tisícům někdejších vojáků, kteří během druhé světové války dezertovali a přešli do řad spojeneckých sil. V úterý to oznámil ministr obrany Alan Shatter a současně se omluvil za to, jak stát po válce s dezertéry naložil. Uvedla to BBC.

Foto: Profimedia.cz

Irský ministr obrany Alan Shatter

Článek

„Vláda uznává, že s válkou vyvstaly vážné a výjimečné okolnosti. Příslušníci ozbrojených sil tehdy opouštěli svá zařazení, aby bojovali na straně spojenců proti tyranii, a společně s mnoha tisíci irských mužů a žen hráli důležitou roli při obraně svobody a demokracie. Vláda se za irský stát omlouvá za způsob, s jakým bylo s těmito příslušníky ozbrojených sil po válce zacházeno,“ uvedl ministr.

Doplnil, že vláda připraví zákon „udělující milost a amnestii těm, kdo bez povolení opustili ozbrojené síly, protože bojovali na straně spojenců“.

Irsko bylo za války neutrální a v její armádě tehdy sloužilo na 42 000 vojáků. Zhruba 7 000 z nich v průběhu válečných let přešlo na stranu spojenců. Asi 2 500 z nich se později ke svým jednotkám vrátilo, nebo byli chyceni a postaveni před vojenský soud.

Více než 4 500 dezertům pak zákonem ze srpna 1945 na sedm let zakázali práci pro stát. Jednotlivci nedostali možnost vysvětlit své osobní pohnutky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám