Hlavní obsah

Sexuální otroctví je fašismus, protestovaly polonahé Ukrajinky v Hamburku

Polonahé aktivistky ukrajinského feministického hnutí Femen uspořádaly další ze svých protestních akcí. Dějištěm jejich výstupu se podle DPA stal v neděli německý Hamburk, konkrétně čtvrť St. Pauli, známá rušným nočním životem, kde tři z nich protestovaly proti prostituci a sexuální turistice.

Foto: Profimedia.cz

Členky ukrajinské feministické skupiny Femen v Hamburku

Článek

Podobně jako při dřívějších akcích členky hnutí hájícího práva žen vystupovaly polonahé.

Trasu z náměstí v jižní části čtvrti do ulice Herbertstrasse s řadou nevěstinců ženy absolvovaly s namalovanými hákovými kříži na pažích, přimalovaným hitlerovským knírkem a anglickým nápisem "sexuální otroctví je fašismus" na obnažené hrudi. Cestou zdvihaly do vzduchu pravice k nacistickému pozdravu.

Skupina se nechala slyšet, že sexuální průmysl je forma fašismu, protože utlačuje, což prý měly ukázat hákové kříže v narážce na nacistickou třetí říši.

Foto: Profimedia.cz

Členky ukrajinské feministické skupiny Femen v Hamburku

Organizace, která sdružuje asi 300 žen, pořádá akce proti tomu, co nazývá politickou nespravedlností a zneužíváním žen na Ukrajině. Pouličních protestů, při kterých jsou členky vždy polonahé, se aktivně účastní asi dvacítka aktivistek.

V pátek při zahájení fotbalového mistrovství Evropy, která společně pořádají Ukrajina a Polsko, demonstrovalo několik členek Femenu ve Varšavě proti možnému nárůstu prostituce během fotbalového svátku. Letos v květnu si v ukrajinské metropoli Kyjevě jedna členka hnutí svlékla tričko během prezentace poháru pro fotbalového mistra Evropy. Proti evropskému šampionátu organizace podnikla několik protestních akcí i v loňském roce.

V Moskvě loni v prosinci členky Femen protestovaly proti údajnému zfalšování ruských parlamentních voleb a do New Yorku na podzim 2011 přijely podpořit protestní hnutí Okupujte Wall Street.

Reklama

Výběr článků

Načítám