Hlavní obsah

Demonstranti v Rusku se nedoplatí, Putin podepsal sporný zákon

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin přes výhrady opozice a ochránců lidských práv podepsal v pátek sporný zákon, který citelně zvyšuje pokuty za přestupky na demonstracích. Nová pravidla tak mají platit ještě před dalším velkým protestem, svolávaným opozicí do Moskvy na úterý 12. června.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zatímco až dosud hrozila zatčeným demonstrantům či pořadatelům akce pokuta v rozmezí 1000 až 5000 rublů (asi 625 až 3130 Kč), nyní se maximální hranice posouvá až ke 300 000 rublům v případě jednotlivých občanů, respektive až k miliónu rublů v případě právnických osob, například politických stran (asi 188 000 až 625 000 Kč). Zákon umožňuje trestat i "protestní promenády" či dokonce i jen výzvy k protestům.

Proti novému zákonu protestovali i členové prezidentské rady pro lidská práva, výhrady zazněly i od Evropské unie. Putin však všechny námitky smetl ze stolu: "Při srovnání s analogickými právními normami jiných evropských zemí - Německa, Itálie, Španělska, Británie či Francie - není v našem zákonu ani jedno ustanovení, které by bylo přísnější než opatření v analogických zákonech ve jmenovaných zemích," prohlásil s odvoláním na odůvodnění, které obdržel ze Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu.

Komentátoři však upozorňují, že podobné přísné tresty mohou v uvedených zemích padat až po prokázání trestného činu, zatímco v Rusku hrozí už ve správním řízení před smírčími soudci, o jejichž nepodjatosti vůči opozičním aktivistům panují silné pochyby.

Putin připustil, že zákon bude možné pozměnit, pokud se ukáže, že obsahuje vady či umožňuje dvojsmyslný výklad.

Opozice se už chystá napadnout sporný zákon u ústavního soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám