Hlavní obsah

Letadlo na sluneční pohon přeletělo přes moře do Maroka

Madrid
Aktualizováno

Švýcarský konstruktér Bertrand Piccard se v úterý ve Španělsku vydal na druhou část svého letu s cílem v Maroku. Se svým letounem Solar Impulse, poháněným čtyřmi elektromotory napájenými 12 000 fotovoltaickými články, v noci přistál u marockého hlavního města Rabat.

Solární letadlo se vydalo na let ze Španělska do MarokaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Letadlo z uhlíkového vlákna Solar Impulse má rozpětí křídel 64 metrů, ale jeho hmotnost činí jen 1 600 kilogramů. Piccard se sám podílel na jeho konstruování. Stroj může letět i v noci. Do historie vstoupil předloni v červenci po 26hodinovém letu bez přestávky.

Bertrand Piccard má za sebou úspěšný oblet zeměkoule ve speciálně upraveném balónu z roku 1999 a nyní se tým kolem něj chystá v roce 2014 s obdobným, o něco větším letadlem podniknout cestu kolem světa.

Foto: PR, ČTK

Letoun na sluneční pohon Solar Impulse

Přelet nad Atlantikem má být malou generálkou plánovaného podniku. Úterní let z Madridu do Maroka byl jeho druhou etapou. Přelet 1300 kilometrů trval asi 19 hodin. Solar Impulse v úhrnu absolvoval cestu dlouhou 2 500 kilometrů, první etapu uskutečnil v květnu přeletem ze Švýcarska do Španělska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám