Hlavní obsah

Putin chce pro Rusko bezvízový styk s EU

Petrohrad

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v pondělí na summitu v Petrohradu Evropskou unii k rychlému zavedení bezvízového styku. Bez tohoto kroku podle něj není možné skutečné partnerství. Na summitu Ruska a EU v Petrohradu podle agentury Reuters nejvyšší ruský představitel také řekl, že EU se musí zbavit svých "stereotypů" ohledně Ruska. Putin současně čelí tlaku kvůli dění v Sýrii.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin oblkopená vysokými představiteli EU Hermanem Van Rompuyem (vlevo) a Josém Manuelem Barrosem

Článek

Po letech jednání mají Rusko a EU dobrou příležitost si vytyčit strategické cíle a naplánovat dlouhodobou spolupráci, prohlásil Putin a lobboval: "Skutečné partnerství ale není možné, když existuje vízová bariéra." Dodal, že Rusko musí být bráno jako rovnocenný parter,  jemuž se nebudou dávat politická kázání.

Putin současně čelí tlaku, aby Moskva přestala podporovat syrského prezidenta Bašára Asada, i když už na nedělním setkání účastníků summitu zaznělo, že se unii nepodaří změnit postoj Moskvy ohledně syrské krize. Rusko podporuje mírový plán emisara OSN Kofiho Annana, ale odmítá podpořit tlak západních zemí k sesazení syrského prezidenta Bašára Asada. Moskva také vyčítá západním partnerům, že přisuzují násilí jen vládním silám, zatímco podle Kremlu páchají nepřiměřené násilí i rebelové.

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová zdůraznila, že pro vyřešení syrské krize je rozhodující role Ruska, které udržuje úzké vztahy s Damaškem a má v Radě bezpečnosti právo veta. To má i Čína, která zastává podobné pozice, jako Rusko

Vedle Sýrie byla hlavním bodem již 29. společného summitu, který začal v neděli večeří, hospodářská a obchodní spolupráce. EU, jež se nyní potýká s ekonomickými problémy, je pro Moskvu největším obchodním partnerem a odběratelem ropy a zemního plynu.

Jedná se i o Íránu a jeho jaderném programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám