Hlavní obsah

BBC zpackala přenos z královniných oslav, zlobí se britský tisk

Londýn

Britská veřejnoprávní zpravodajská stanice BBC se dostala pod palbu kritiky, že nezvládla přenos z oslav jubilea britské panovnice. Podle listu Daily Telegraph selhala při přenášení oslav na řece Temži, kterou zaplnily lodě. Bulvární Daily Mail rovnou napsal, že v neděli zemřela reputace BBC, která nemohla přežít pod náporem idiocie ze strany moderátorů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při oslavách 60. výročí nástupu Alžběty II. na trůn nechyběla ani čestná salva a ohňostrojVideo: Reuters

 
Článek

Podle Daily Mailu to vypadalo, jako by samotné osobnosti komentátorů měly stačit. Moderátoři ale v záplavě zbytečných slov zapomněli uvádět fakta, například říci, kdo se plaví v lodích, kterých po Temži plulo symbolických 1066. Podle listu byl přenos BBC 1 historický. Historický omyl, dodává.

Místo toho, aby kamera zabírala dění na Temži, která plná malých lodí působila jako před více než sto lety, zabírala hlavu moderátorky Tess Dalyové nebo Anneky Riceové, tlachající s umělci na mostu Millenium o umění, či jejich kolegy Johna Sergeanta na Westminsterském mostě, hovořícím o pompě a slávě s hercem Richardem Grantem.

Foto: Anthony Devlin, ČTK/AP

Na Temži vyrazily stovky barevných lodí.

Chyběla typická směs humoru, šťávy a moudrosti. Moderátoři byli nepřipravení, neuváděli historické, politické a kulturní souvislosti. Místo toho byly slyšet hloupé komentáře jak od návštěvnic čajových dýchánků. Redaktorka Sophie Raworthová například při pohledu na královnu plující po Temži zcela vážně pronesla: „Podívejte na královnu, je jí 86 let a ani si nesedla. Vypadá to, že si užívá nádherné chvíle.“

Moderátor Matt Baker se zase strachoval o to, aby se královské posádce během několikahodinové plavby nechtělo na záchod.

I komentátor Paul Dickenson se dopouštěl bezobsažného tlachání: „Tower Bridge je tak majestátní jako vždy.“

Foto: Bethany Clarke, Reuters

Královna se převlékla do bílých šatů.

Neznalost titulů a nevhodná přirovnání

Komentátorka listu Daily Telegraph Judith Woodsová připomenula, že podobně jako na královské svatbě měli moderátoři problém uvádět u jednotlivých členů královské rodiny správné tituly. Ještě více jí ale vadilo, když královnu označili za "vzácný kus nákladu". Také si stěžovala, že záběry na plavbu byly lyrické, že by Canaletto mohl odložit štětce a oleje a chopit se kamery BBC.

O moc lepší ale nebyla ani Sky News podotýká Daily Mail. Moderátorka Anna Bottingová podle deníku vypadala jako utopená krysa, když mluvila s jedním z pracovníků bezpečnostní služby. Horší ale bylo, že se ptala: „Počasí je rozčarováním, že? A Temže může být nebezpečná, nemyslíte? Vím z vlastní zkušenosti, že vítr nad přílivem může být zlý.“ Muž jí na to odpověděl po zásluze suše: „Tak to byste si měla dávat pozor.“

Reklama

Výběr článků

Načítám