Hlavní obsah

Černí pasažéři na Slovensku si založili fond, ze kterého platí pokuty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nekupují si jízdenky, když nastupují do prostředků městské hromadné dopravy, ale měsíčně vkládají do společného fondu tři eura (asi 76 Kč) a ze shromážděných peněz si platí případné pokuty. Na tento způsob využívání autobusů, trolejbusů a tramvají přišla bratislavská skupina, která si říká Tribus.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Tramvajová doprava v Bratislavě. Ilustrační foto

Článek

Inspirovali se v Polsku, Švédsku a ve Francii, ale na Slovensku je to novinka. „Jsem učitel a ze svého mizerného platu nedám 25 eur (635 Kč) na tramvajenku. Raději jsem vstoupil do skupiny Tribus,“ říká muž, který z pochopitelných důvodů nechce prozradit své jméno.

Členové skupiny cestují bratislavskou hromadnou dopravou na černo a pomáhají si při placení pokut. Příspěvek tři eura měsíčně je něco jako pojištění proti pokutě.

Vzájemně se varují

„Snažíme se to dělat organizovaně a účinně. Vyměňujeme si informace a zkušenosti. Snažíme se ušetřit peníze v časech neustálého zvyšování cen a zvyšování nezaměstnanosti,“ píše se na internetové stránce skupiny Tribus.

Stránky také upozorňují na nejrizikovější místa výskytu revizorů. Člen Tribusu, který byl chycen revizorem, vyvěsí podrobnou zprávu o tom, jak a kde k tomu došlo. Organizace mu následně pokutu uhradí. Členové Tribusu se rovněž snaží revizory fotografovat.

Dopravní podnik Bratislava tento způsob cestování nekomentoval. „K této skupině se nebudeme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Agáta Staneková. Policie dává od problému ruce pryč a tvrdí, že je to v kompetenci dopravního podniku.

Hodinové jízdné stojí v Bratislavě 90 centů (22 Kč) a pokuta za jízdu na černo činí 40 eur (1 017 Kč). Pokud je člen Tribusu přichycen revizorem, musí si zaplatit spoluúčast na další čtyři měsíce ve výši 12 eur (305 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám