Hlavní obsah

Politici musí s médii nějak vycházet, hájil Blair styky s Murdochem

Novinky, rei
Londýn

Politici se v éře mobilních technologií nevyhnou stykům s mocnými tiskovými magnáty a musí se ucházet o jejich přízeň. V pondělí to před komisí zkoumající odposlechy ze strany novinářů bulvární listu Ruperta Murdocha prohlásil britský expremiér Tony Blair. Uvedl, že jeho styky s Murdochem byly ryze pracovní. Konfrontacím s médii se podle svých slov snažil zásadně vyhýbat.

Foto: Reuters

Britský expremiér Tony Blair

Článek

„Bylo to mocenské partnerství. Nepovažuji tyto vztahy za osobní, pro mne jsou to pracovní vztahy,“ prohlásil Blair před Levesonovou komisí, která se nyní zabývá vztahy mezi politiky a médii. Blair poznamenal, že zvláště Murdochův bulvární list The Sun, do nedávného zrušení nejčtenější noviny v Británii, bylo důležité dostat na svou stranu.

Expremiér upozornil, že Murdoch u něj nehledal výhody a ani on jej neprotežoval. K tomu, že se později stal kmotrem jeho dítěte, řekl, že to bylo až po odchodu z úřadu. „To je rozdíl,“ podotkl.

Blair rovněž vylíčil, že svět vysoké politiky a médií je v dnešní době těsně spjat. "Cítíte jejich neustálý tlak," prohlásil na adresu masmédií.

Řekl, že asi každá vláda chce na veřejnosti vypadat dobře, k čemuž je pro ni nutné vycházet s majiteli sdělovacích prostředků a důležitými novináři. Zdůraznil, že je rozdíl mezi tím, když chce někdo vypadat dobře, anebo když lže, což podle něj jeho vláda nedělala.

Foto: Profimedia.cz

Rupert Murdoch

Blairovým přístupem údajně bylo nejít do střetu s médii, i když se domníval, že se mu často mstila kvůli aktivitám jeho manželky Cherie. Tu prý v mezidobí 2006-2011 nutil zvážit tři desítky žalob za pomluvu.

Pondělí slyšení před Levesonovou komisí poznamenal výstup muže, který na Blaira křičel, že je válečný zločinec kvůli britské vojenské účasti v Iráku, za kterou mu platila banka JP Morgan. Blair prohlásil, že to není pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám