Hlavní obsah

Kazachstán komplikuje Rusku vypouštění raket

Moskva

Tři letní starty ruských raket z kosmodromu Bajkonur byly odřeknuty. Kazachstán nedovoluje využívat své území jako dopadovou plochu pro vyhořelé první stupně raket Sojuz. Požaduje na toto téma uzavřít dodatečnou mezivládní dohodu.

Foto: Oleg Urusov, Reuters

Start rakety z kazašského kosmodromu Bajkonur

Článek

Kvůli kazašskému zákazu čekají na start tři ruské a čtyři zahraniční družice, které se na oběžné dráze měly ocitnout v rozmezí od konce května do srpna. Kazachstán nedovoluje využít dopadovou plochu na severu země, která se jinak využívá jen vzácně. Souhlas musejí vydat místní úřady, které otálejí.

Podle listu Kommersant obstrukcemi Kazaši reagují na začátek výstavby nového kosmodromu Vostočnyj, který se má nalézat v Amurské oblasti na východě Ruska.

"Je zjevné, že jde o umělé natahování lhůt. Nemůžeme kvůli tomu vyplnit nejen své, ale i mezinárodní závazky," postěžoval si listu nejmenovaný zdroj z Roskosmosu. Kazachstán trvá na uzavření dodatečné mezivládní dohody, která by měla upravit nejen využívání dopadových ploch, ale i dodatečné platby k dosavadnímu pronájmu Bajkonuru. Rusové prý souhlasí, nakolik považují zahraniční kontrakty na komerční vynášení cizích družic za důležité.

Kazachstán za pronájem Bajkonuru Rusku dostává skoro 115 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy Kč) ročně podle smlouvy, která má platit až do roku 2050.

Rusko podle šéfa Roskomosu Vladimira Popovkina nehodlá Bajkonur opustit ani poté, co dokončí vlastní kosmodrom Vostočnyj, ale chce oba kosmodromy využívat souběžně. O tom má svědčit i skutečnost, že se Rusové pustili do rekonstrukce odpalovacích ramp v Kazachstánu.

Kosmodrom Vostočnyj má vyrůst v odlehlé oblasti asi 300 kilometrů severně od Blagoveščenska, počítá se s vybudováním nového města poblíž obce Uglegorsk. První rakety by měly odstartovat v roce 2015 a první pilotovaný let o tři roky později. Náklady se odhadují na 250 miliard rublů (asi 157 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám