Hlavní obsah

U hrobu Jánose Kádára odhalili bustu a hned ji museli odstranit

Právo, Ivan Vilček

V den stého výročí narození maďarského komunistického vůdce Jánose Kádára byla v sobotu u jeho hrobu odhalena jeho busta. Od vedení hřbitova však neměli účastníci akce povolení, bustu museli hned odstranit.

U hrobu Jánose Kádára odhalili bustuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Bohužel, od vedení hřbitova jsme nedostali povolení k ponechání sochy na tomto místě, proto ji musíme okamžitě po slavnosti odstranit,“ řekl Novinkám Attila Moravcsik, předseda Kruhu přátel Jánose Kádára.

Na slavnosti na hřbitově Kerepesi se zúčastnilo několik stovek převážně starších lidí. „Chtěl jsem mu vzdát úctu v těchto těžkých časech. Být levičákem je v této zemi téměř trestním činem,“ řekl András, který do Budapešti přicestoval z jihomaďarského města Pécs.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Busta bývalého komunistického vůdce musela být hned po odhalení odstraněna.

Starší lidé vzpomínali na časy, kdy nebyla nezaměstnanost a - jak sami říkají - Maďarsku se dařilo. „Lituji dnešní mladou generaci. Mají to velmi těžké,“ uvedla Éva Nagyová, která u Kádárova hrobu položila rudý karafiát.

Před měsícem odhalili v obci Kereki u Balatonu sochu Hitlerova spojence Miklóse Horthyho. „Vidíte a na sochu Horthyho povolení vydali. Směřuje to tady zase k fašismu,“ kroutil hlavou László.

Zájemci si na hřbitově mohli koupit knihu o Kádárovi, pamětní minci s jeho podobiznou a rovněž jablečnou pálenku s etiketou zobrazující Jánose Kádára. V závěru zazněla Internacionála a lidé se rozešli do svých domovů vzpomínat na zašlé časy.

Reklama

Výběr článků

Načítám