Hlavní obsah

Dvojice Čechů se na Slovensku podílela na rozsáhlých daňových únicích

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská policie obvinila z daňových úniků ve výši 20 miliónů eur (přes 500 miliónů Kč) několik desítek lidí včetně dvou občanů České republiky. Jak uvedl policejní prezident Tibor Gašpar na páteční tiskové konferenci, celkem 43 lidí bylo obviněno, že v letech 2007 až 2010 připravili stát o zmíněnou částku na dani z přidané hodnoty.

Článek

„Obvinění se týká tří trestných činů. Nejzávažnějším je založení zločinecké skupiny. Zmíněných 43 osob působilo ve třech různých zločineckých skupinách,“ uvedl Gašpar.

Dalšími trestnými činy jsou neodvedení daně a pojistného. „Vrcholoví manažeři jedné ze skupin jsou obviněni z trestného činu legalizace příjmu z trestné činnosti,“ dodal prezident policejního sboru.

Členy gangu byli také dva Češi, kteří patřili do střední úrovně jeho řízení. Slovenská policie při odhalení případu spolupracovala s českou policií. Na území ČR provedli kriminalisté pět domovních prohlídek. „Počet trestně stíhaných osob se může ještě rozšířit,“ připustil Gašpar.

Obviněným hrozí 5 až 20 let vězení.

„Zločinecké skupiny na území Slovenska, Polska, Maďarska, České republiky Lotyšska a Irska vytvořily rozsáhlé sítě obchodních společností, které prováděly fiktivní i reálné obchodní aktivity," řekl Gašpar. Dodal, že tyto firmy pak neoprávněně inkasovaly od státu nadměrné odpočty na DPH nebo tuto daň neplatily. Do sítě podniků byli nastrčení tzv. bílí koně.

Reklama

Výběr článků

Načítám