Hlavní obsah

Anděla ukradeného z českého kostela po deseti letech vrátila italská policie

Právo, Jan Rovenský, Řím
Řím

Dřevěná soška anděla z 18. století, kterou zloději ukradli z kostela svatého Mikuláše v Březové u Vítkova nedaleko Opavy, se po deseti letech vrací zpět do Česka. Ve čtvrtek ji na české ambasádě v Římě předal ministryni kultury Aleně Hanákové brigádní generál Pasquale Muggeo, který velí italským karabiníkům specializujícím se na ochranu kulturních památek.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková a brigádní generál Pasquale Muggeo

Článek

Hanáková italským úřadům poděkovala a dodala, že se každý rok z ČR vyveze 15 až 20 tisíc uměleckých předmětů a stejné množství je ukradeno.

„Nejvíce těchto předmětů pochází z církevních objektů, asi 80 procent, a drtivá většina z nich pochází z katolických kostelů. Víme, že návratnost těchto předmětů je skutečně minimální. Stali jsme se svědky jakéhosi zázraku, možná malého, ale zázraku,“ řekla Hanáková s poukazem na to, že jde právě o anděla.

Bílá, asi padesát centimetrů velká plastika neznámého autora vznikla v roce 1724 a byla součástí jednoho ze sousoší v kostele sv. Mikuláše. V rukou drží nápis, kde je v překladu napsáno: „Vraťte se k Josefovi“.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Dřevěná soška anděla z 18. století

„Sošku jsme objevili během razie na členy skupiny, která se ukradené předměty snažila zamaskovat například tím, že je použili v nábytku. Tento andílek byl součástí záhlaví postele,“ řekl Muggeo.

Italská skupina, která čítala 41 členů a operovala i v ČR, pocházela z okolí měst Brescia a Padova. Ukradené předměty přechovávala v tajných skrýších v obchodě se starožitnostmi. Podle Muggea výtěžek z prodeje šel na nákup drog. Soška z ČR byla nalezena společně s šedesátkou dalších uměleckých předmětů.

Reklama

Výběr článků

Načítám