Hlavní obsah

Eurozóna chce, aby Řecko zůstalo, ale musí plnit závazky

Brusel

Evropští lídři se na summitu Evropské unie v noci na dnešek shodli, že chtějí, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Po jednání to řekl unijní prezident Herman Van Rompuy. Současně ale dodal, že unie chce, aby Atény plnily své závazky vůči partnerům, kteří jim poskytli výraznou finanční pomoc.

Foto: Laurent Dubrule , Reuters

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Článek

Podle předsedy Evropské komise Josého Barrosa bude eurozóna stát za Řeckem, když si Řecko bude stát za svými závazky. Podobně se vyjádřila třeba i německá kancléřka Angela Merkelová.

Van Rompuy podotkl, že eurozóna už uvolnila společně s Mezinárodním měnovým fondem na podporu Řecka od roku 2010 téměř 150 miliard eur. "Zajistíme, že evropské strukturální fondy a nástroje budou mobilizovány, aby přivedly Řecko na cestu k růstu a tvorbě míst," uvedl.

Spekulace i reálné politické debaty o tom, že by Řecko nyní 17člennou eurozónu mohlo opustit, zesílily v souvislosti s nedávnými parlamentními volbami. V nich uspěli kritici podmínek, které Aténám mezinárodní partneři dali výměnou za schválení druhého záchranného balíku půjček ve výši 130 miliard eur. Tyto podmínky vedou v Řecku k tvrdým škrtům, které vyvolávají mezi lidmi nevoli.

Z Řecka stále častěji zaznívá, že bude chtít podmínky spjaté s půjčkami upravit.

Hollande chce společné dluhopisy

Šéfové států a vlád "sedmadvacítky" v Bruselu vyzvali také k debatě o navýšení kapitálu Evropské investiční banky (EIB) na podporu růstu a zaměstnanosti. Debatovalo se i o společných dluhopisech, tzv. eurobondech, které nově prosazuje nedávno zvolený francouzský prezident Francois Hollande.

Proti těm se staví Německo a další včetně České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Britové jsou připraveni tisknout drachmy

Britská tiskárna cenin De La Rue je připravena vytisknout drachmy v případě, že Řecko opustí euro. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním dobře...

Výběr článků

Načítám