Hlavní obsah

Benátky se bouří proti obřím lodím, svou velikostí zastiňují jejich památky

Novinky, Jakub Herzán
Benátky

Gigantická luxusní výletní loď Ruby Princess v sobotu dorazila na krátkou zastávku do italských Benátek. U místních obyvatel ale vyvolává spíše negativní emoce. Ve srovnání s benátskými budovami je obrovská a hyzdí tak vzhled krásného historického města.

Gigantická loď Ruby Princess připlouvá do Benátek

 
Článek

290 metrů dlouhá a 36 metrů vysoká loď působí v kontrastu s budovami „potopeného“ města opravdu groteskně. Vždyť obří loď převyšuje a zastiňuje paláce a kostely a celkově světové dědictví památkově chráněného města. Hlavním problémem by ale mohl být vliv na již tak klesající základy města.

Foto: STEFANO RELLANDINI, Reuters

Výletní loď Ruby Princess v Benátkách

Foto: STEFANO RELLANDINI, Reuters

Výletní loď Ruby Princess v Benátské laguně. Blízkost projíždějících velkých lodí se mnoha místním nelíbí.

Ochránci životního prostředí již dlouho poukazují na to, že tyto gigantické výletní lodě vytvářejí silný spodní proud, který má neblahé účinky na křehké kanály a podpěrné sloupy Benátek.

Foto: STEFANO RELLANDINI, Reuters

Obří výletní kolosy ohrožují zdejší památky.

Starosta města Giorgio Orsonim nedávno diskutoval o těchto problémech s lidmi z přístavní správy. Podle něj by tyto obří výletní lodě měly být přesměrovány do přístavu Porto Marghera, blíže k pevnině a hlavně dál od Benátek. Jeho návrh má podporu italského ministra pro životní prostředí. Je tedy možné, že „obři moří,“ jak se lodím nazývá, zmizí z města.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Malý Afghánec dorazil se svým průvodcem do Benátek na lodi. Ilustrační foto

Foto: STEFANO RELLANDINI, Reuters

Na výletních lodích přijelo do Benátek 1,6 miliónu lidí, což je čtyřnásobný nárůst oproti roku 1997. Největší lodě připlouvající do Benátek mohou být až 300 metrů dlouhé a pojmou až 4000 cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám