Hlavní obsah

Politický supertalent s manýry Ramba, píší o Rathovi v zahraničí

Právo, Novinky, aš, ivi, rei
Berlín/Bratislava

Případu zadržení středočeského hejtmana, poslance a vlivného muže sociální demokracie Davida Ratha si všiml i tisk za hranicemi. Zatímco slovenská média popsala Rathův vzestup a pád, přičemž připomněla některé kauzy z minulosti, v nichž se Rathovo jméno v nějaké souvislosti objevilo, tisk v Německu připomněl i skutečnost, že obvinění se týkají rozkrádaných fondů z EU, do nichž Němci přispívají nejvíce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec za ČSDD a bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath

Článek

„Je to politický supertalent s manýry Ramba,“ uvedl Frankfurter Rundschau, když popsal zejména Rathova nepřehlédnutelná vystoupení v politických debatách i v parlamentu. List připomněl také Rathovo vyjádření k trestnímu stíhání, že je nevinen a jde o bizarní příběh potvrzující, že život je neuvěřitelný.

Velký prostor věnoval deník i jeho minulým excesům. Uvedl, že Rath označoval ministra financí Miroslava Kalouska za opilce a připomněl i skandál s fackou od někdejšího místopředsedy ODS Miroslava Macka. Video s fackou doprovázelo článek na internetových stránkách listu.

Němce zajímá zneužívání peněz EU

Německá média zmiňují především, že v případu šlo o peníze z dotací Evropské unie. Popisují zásah, při němž bylo zabaveno sedm miliónů korun v krabici od vína a fakt, že zadržení bylo provedeno po šestiměsíčním sledování a odposlouchávání telefonů.

List Die Welt zmínil, že sedm miliónů je zřejmě jen drobná část, protože při domovních prohlídkách bylo nalezeno dalších třicet miliónů. Napsal též, že k penězům se skupina kolem Ratha dostala přes předražené zakázky a že Rath byl hejtman, pod něhož spadaly nemocnice, jejichž rekonstrukce a vybavování byly nadhodnoceny.

Die Welt připomněl, že David Rath byl prominentním sociálním demokratem. Zmínil i jeho politický styl a rétoriku, zejména to, jak halasně brojil proti korupci a klientelismu. Citoval Rathovo vyjádření, že premiér Petr Nečas (ODS) bude muset na rozdíl od něj po skončení funkčního období na úřad práce, protože neumí dělat nic jiného než politiku.

List zmínil také Rathovu pestrou minulost včetně toho, že začínal u ODS a nakonec zakotvil u ČSSD. Napsal, že Rath byl šéfem lékařské komory a spoluvlastníkem privátní kliniky.

Slováci mluví o zlém muži sociální demokracie

Slovenský deník Hospodárske noviny Davida Ratha označil za zlého muže sociální demokracie, schopného řečníka, ale také hulváta. „Dnes už bývalý člen opoziční strany ČSSD je považován za pragmatického politika, ale také za útočného funkcionáře, což se mu často vracelo zpět,“ napsal list a mimo jiné také připomněl Mackovu facku.

„Rathovo jméno bylo spojované s kauzami i v minulosti,“ dodaly Hospodárske noviny a jako příklad uvedly případ bývalého náměstka středočeských krajských nemocnic Filipa Bušiny podezřelého ze stamiliónových daňových úniků. Rath se Bušiny zastával.

Deník Pravda slovenským čtenářům vysvětlil, že Rath disponuje imunitou, která se však nevztahuje na situaci, když je podezřelý přistižen přímo při činu. Pravda rovněž zmínila, že už byla vypsána i sázka na to, kolik miliónů se ještě najde v Rathově domě nebo v jeho kanceláři.

Deník Sme se ve čtvrtek věnoval případu Rath na druhé a třetí stránce. List konstatoval, že Rath už není hejtmanem a česká sociální demokracie doufá, že se z politiky stáhne úplně. „Před několika týdny se cítil na vrcholu, když oslabené české vládě vzkazoval, že je zkorumpovaná a za každou cenu se chce udržet u zdrojů. Teď se to Rathovi vrací,“ konstatoval Sme.

„Nejtěžším úkolem politiků nyní bude, jak přesvědčit občany, že nejsou všichni zkorumpovaní,“ dodal list.

Deník Nový čas připomněl případ slovenského poslance Gabriela Karlina, kterého v roce 2003 zadrželi s kufříkem, v němž bylo půl miliónu korun. Ty mu odevzdal policejní agent. „Karlín tvrdil, že mu peníze dali do kufříku, když byl na toaletě. Po šesti letech ho soud zprostil obvinění,“ konstatuje Nový čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám