Hlavní obsah

Masový vrah a válečný zločinec, připsal na Horthyho sochu právník

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Právník Péter Dániel v noci z úterý na středu polil rudou barvou sochu regenta Miklóse Horthyho v obci Kereki. Na sochu umístil nápisy "Masový vrah" a "Válečný zločinec". Socha, kterou odhalili v neděli, vyvolala v Maďarsku protichůdné reakce.

Foto: Facebookový profil Pétera Dániela

Právník Dániel na sochu umístil také nápisy hlásající, že Horthy byl válečný zločinec.

Článek

Dániel ke svému činu uvedl, že masový vrah a válečný zločinec si nezaslouží sochu. "Nezaslouží si žádné uznání," prohlásil právník.

Foto: Facebookový profil Pétera Dániela

Právník Péter Dániel u sochy, kterou polil barvou.

Poškození sochy potvrdil zástupce starosty obce László Csicsai. "Socha byla odstraněna a odvezena. Po očistění se vrátí na své místo," uvedl. Starosta obce Lajos Marton zdůraznil, že on osobně byl proti odhalení sochy Horthymu, ale místní poslanci ho přehlasovali.

"Socha rozdělila obec. Vždyť Horthy neměl s naší obcí nic společného, snad jen to, že kdysi se v okolí několikrát zúčastnil lovu. Byl bych raději, kdyby nás zviditelnilo něco jiného, než Horthyho socha," poznamenal.

Foto: Profimedia.cz

Miklós Horthy

Obec Kereki leží nedaleko Balatonu a má 570 obyvatel. Na nedělním odhalení téměř dva metry vysoké sochy ze dřeva byli přítomni i členové Horthyho rodiny. [celá zpráva]

Horthy (1868-1957) byl regentem Maďarského království od roku 1920 až do roku 1944. Za jeho vlády se maďarské jednotky zúčastnily války na straně nacistického Německa. Po válce nebyl odsouzen a při procesu v Norimberku vystupoval jako svědek. Zemřel v portugalském Estorilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám