Hlavní obsah

Na Slovensku odsoudili Romy za rasový zločin. Za ubití muže dostali 13 let

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku padl v pondělí první rozsudek nad Romy za rasově motivovaný útok. Okresní soud v Piešťanech odsoudil k 13 letům vězení nepodmíněně Petra Heráka (23) a Františka Barkociho (18) z Madunic, kteří loni v srpnu surově zbili 63letého Andreje Poláka. Muž zemřel dva týdny po útoku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Romové před činem vyhrožovali likvidací „bílých“, soud proto označil útok za rasově motivovaný. Útočníci byli obžalováni ze zločinů zabití, výtržnictví a podněcování rasové, etnické a národnostní nesnášenlivosti. Oba se proti rozhodnutí soudu odvolali, takže rozsudek zatím není pravomocný.

„Mého muže mi nic nevrátí, ale spravedlnost konečně zvítězila. Vždyť není možné, aby zastrašovali lidi,“ uvedla vdova Anna Poláková po vynesení rozsudku. Matka jednoho z odsouzených při odchodu ze soudní síně zakřičela: „Těšte se“.

K útoku došlo v Madunicích v čase místních cibulových slavností, když se důchodce vracel ze slavností domů. Útočníci ho opakovaně udeřili do tváře a břicha. Muž utrpěl zlomeniny v oblasti hlavy, které způsobily krvácení do mozku. Za dva týdny v nemocnici zemřel.

Oba Romové už na slavnosti křičeli, že rozbijí celý amfiteátr a zlikvidují všechny „bílé“. Rasový motiv svého činu však odmítli. Napadení Poláka nepopřeli a pozůstalým se omluvili.

Reklama

Výběr článků

Načítám