Hlavní obsah

Moskva se zdráhá vydat Slovensku originál zvacího dopisu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Ruská federace se nemá k tomu vydat Slovensku originál zvacího dopisu, na jehož základě v srpnu 1968 vstoupila vojska Varšavské smlouvy na území Československa. Deník Sme připomněl, že o dopis před rokem požádala tehdejší slovenská premiérka Iveta Radičová při návštěvě ruského premiéra a nynějšího prezidenta Vladimira Putina v Bratislavě.

Foto: Profimedia.cz

O vydání originálu zvacího dopisu požádala bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová ruského expremiéra Vladimira Putina.

Článek

„Vyslovil ochotu, pokud takové dokumenty v Moskvě existují, dát nám je k dispozici,“ uvedla tehdy Radičová.

Slovensko potřebuje originál dopisu, aby mohlo ověřit podpis posledního žijícího signatáře Vasila Biľaka.

Současné vedení resortu diplomacie tvrdí, že premiérka žádost nedotáhla do konce. „Podle našich informací šlo o téma, které iniciativně otevřela bývalá premiérka s příslibem zaslání specifikace dokumentu z roku 1968. K samotné specifikaci a formálnímu zaslání žádosti ze strany předsedkyně vlády podle našich informací nedošlo,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel.

Putin měl Radičovou ujistit, že požádá tehdejšího prezidenta Dmitrije Medvěděva, aby dal originál dopisu k dispozici, pokud se nachází v archivu. „Odeslala jsem informaci z tohoto setkání na ministerstvo zahraničí a další kroky ministerstva neznám,“ uvedla Radičová.

Požádat s Čechy

Podle analytika Alexandra Duleby by Slovensko mělo požádat o originál zvacího dopisu společně s Českou republikou. Duleba na otázku, zda se originál dopisu někdy dostane na Slovensko, odpověděl: „Určitě ano. Jen je potřeba si to promyslet. Jedna věc je, když něco napadne předsedkyni vlády. Jiné by bylo, kdybychom v této věci spolupracovali s českou stranou. Protože se to netýká jen nás, ale také České republiky.“

V pražském archivu je uložena kopie zvacího dopisu, kterou odevzdal Václavu Havlovi v roce 1992 Boris Jelcin. Slovenský soud v roce 2001 rozhodl, že bez originálu dopisu není možné dál pokračovat v procesu s Vasilem Biľakem a trestní řízení bylo loni zastaveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám