Hlavní obsah

Tisíce Španělů a Portugalců vyšly do ulic kvůli úsporným opatřením

Madrid

Desetitisíce Španělů podporujících takzvané hnutí nespokojených v sobotu navečer opět vyšly do ulic Madridu, Barcelony, Bilbaa, Málagy či Sevilly na protest proti úsporným opatřením vlády a proti jejímu způsobu řešení ekonomické krize. K prvnímu výročí vzniku hnutí se manifestovalo nejen v desítkách španělských měst, ale také v Portugalsku a jinde v Evropě.

Foto: Reuters

Demonstrace ve Španělsku

Článek

Protesty ve španělské metropoli Madridu se soustředily opět na náměstí Puerta del Sol, kde se lidé k vyjádření své nevole sešli už loni na jaře a na podzim. Demonstrující tu chtějí zůstat tři dny, ale úřady varovaly, že tu nemohou nikomu dovolit tábořit přes noc. Na pořádek by mělo dohlížet na 2000 policistů.

Protesty začaly loni 15. května. Tehdy se jich zúčastnily stovky tisíc lidí. Takzvaným hnutím nespokojených se inspirovali rozhněvaní lidé v dalších španělských a evropských městech.

Španělsko se ocitlo v závažných hospodářských problémech a panují obavy, že by mohlo potřebovat pomoc podobně jako Řecko, Irsko a Portugalsko. Španělská nezaměstnanost dosahující téměř 25 procent je nejvyšší v Evropě. Bez práce je polovina mladých Španělů do 25 let. Konzervativní vláda premiéra Mariana Rajoye zavádí radikální škrty, ale mnoho lidí se domnívá, že tím prohlubuje finanční tíseň mnoha rodin.

Foto: Reuters

Demonstrace ve Španělsku

"Jsme tady, abychom oslavili rok od počátku hnutí a ačkoli jsme některých věcí dosáhli, situace je dnes mnohem horší, takže musíme pokračovat v boji, aby se věci zlepšily," řekla agentuře AP čtyřicetiletá aktivistka Ana Pancorvoová v Madridu.

Několik tisíc nespokojenců v sobotu manifestovalo také v Portugalsku. V centru Lisabonu se sešly zhruba dva tisíce převážně mladých lidí. Na transparentech byly slogany jako "Opomíjení všech zemí, spojte se" nebo "Globální jaro, mezinárodní protest".

Protesty stovek lidí se v sobotu konaly také například v Londýně nebo v Bruselu a plánovány jsou i v jihoamerických zemích včetně Brazílie a Chile. Protestující požadují zavedení řady opatření včetně celosvětového zdanění finančních transakcí a demokratičtější fungování mezinárodních finančních institucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám