Hlavní obsah

Jedenáctiletá dívka z dětského domova prostituovala, aby mohla zaplatit heroin

Britské soukromé dětské domovy jsou terčem tvrdé kritiky poté, co se ukázalo, jak špatně se staraly o dívky během posledních deseti let. Ty bez problémů opouštěly dětské domovy s celodenní péčí a prostituovaly, aby měly na drogy.

Článek

V domovech je nyní kolem 1800 dívek. Přesto je během posledních pěti let evidováno 631 případů, kdy se dívka během pobytu věnovala prostituci. Za posledních deset měsíců je jich 187. A to jsou jen prokázané případy, které obvykle představují pouze vrchol ledovce.

Dívky se běžně dostávají ven a mnohdy se na noc nevracejí. Personál je ale nenechává hledat. Jen v hrabství Worcestershire uteklo za pět let 1630 chovanců. Tento dětský domov byl později uzavřen.

Jak vypadá život zneužívané dívky, popsala Daily Mailu Emma, která byla v 11 na heroinu a prodávala se: „Hledala jsem lásku, a tak jsem se dostala k drogám a k pasákovi“. Toho považovala za svého milého. Sama přiznává, že si nese z dětství, co ji potkalo, že nejstarší vzpomínky má na zneužívání a těm se nedá uniknout.

Emma už v prvním domově, celkem jich za dva roky vystřídala 14, zůstávala venku po 11. večer se staršími dívkami. Ráno pak chyběla ve škole. Pak už bývala pryč nepřetržitě: „Vůbec se nestarali. Byla jsem na heroinu a dělala svou práci.“ Tou myslela prostituci.

Situace se nelepší

Situace se přitom nelepší od roku 2003, kdy zemřela chovankyně dětského domova Victoria Agoglia na předávkování. Z dětského domova během dvou měsíců utekla 21krát. Pětkrát ji musela hledat policie. Tehdy byl odsouzen 51letý Brit původem z Asie Mohammed Yaqook za to, že jí dal drogu, která ji zabila.

Podobný byl osud i 17leté Zoe Thomsettové. I ta opakovaně utíkala. V posledním případě ale přišla policie pozdě, protože si nikdo nepoznamenal adresu, kde byla při předchozím útěku. Na předávkování zemřel i 14letý Dane Edgar, když byl na návštěvě u kamaráda. Kolem domovů ve dnech, kdy mohou chovanci vycházet, brousí pasáci a dealeři.

Ukazuje se, že problémy s dětskými domovy trvají i poté, co byly zrušeny ty velké, kde byli chovanci zneužíváni personálem. To se sice už tolik neděje, ale malé soukromé a drahé instituce nejsou schopny ohrožené děti zvládnout a ochránit. Jeden z policistů, který pomáhal v pátrání po uprchlých chovancích, uvedl, že zaměstnanci jsou nezodpovědní a nevyužívají ani své pravomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám