Hlavní obsah

Řecký prezident se pokusí sestavit vládu

Novinky,
Atény
Aktualizováno

Řecký prezident Karolos Papulias se podle BBC pokusí sestavit vládu národní spásy poté, co neuspěli šéfové tří nejsilnějších stran. Jako poslední neuspěl v pátek předseda sociálních demokratů Evangelos Venizelos. Předtím se to nepovedlo vládní pravicové Nové demokracii a bloku radikální levice SYRIZA. Pokud neuspěje ani prezident, kterému se také velké šance nedávají, uskuteční se v červnu další volby.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Předseda řeckých socialistů Evangelos Venizelos (vlevo) jedná s prezidentem Karolosem Papuliasem.

Článek

Papulias pozval stranické vůdce k poslednímu pokusu dosáhnout dohody o sestavení koaličního kabinetu na neděli. Prezident se nejdříve setká v 11:00 se šéfy tří stran, které ve volbách dostaly nejvíce hlasů, tedy se sociálními demokraty PASOK, s konzervativní Novou demokracií (ND) a levicovými radikály SYRIZA. Následně se Papulias jednotlivě sejde se šéfy čtyř dalších stran, které se dostaly do parlamentu.

Korespondent BBC Mark Lowen mu ale velké šance nedává. Jen socialisté a Nová demokracie souhlasí se škrty, kterými jsou podmíněny půjčky EU a MMF.

Venizelos od pokusu sestavit vládu ustoupil v pátek poté, co se mu u žádné z menších stran nepodařilo získat podporu pro pokračování vlády PASOK a Nové demokracie, která má v třísetčlenné sněmovně 149 poslanců.

Radikální levice věří ve vítězství v opakovaných volbách

Proti škrtům a podmínkám půjčky se staví především SYRIZA, jejíž předseda Alexis Tsipras v pátek řekl, že nevstoupí do žádné koalice, která by akceptovala podmínky půjčky. Odmítl ale, že by právě on blokoval vznik vlády, o níž s ním jednal Venizelos: „Odmítnutí plánu nepřichází od SYRIZY, ale vychází z hlasování řeckého lidu ve volbách. Řecký lid už ve volbách odmítl podmínky půjčky a žádná vláda nemá právo je prosazovat.“

Podle politologů SYRIZA doufá, že v opakovaným volbách ještě posílí. V posledním průzkumu byla nejsilnější před vítěznou Novou demokracií. Jako vítěz voleb by získala bonus padesáti křesel. S nějakými 110 křesly by mohla najít partnery, i když tentokrát se nedohodla s komunisty ani s umírněnější Novou levicí. S těmito stranami by po nových volbách ale mohla sestavit vládu s těsnou většinou v parlamentu.

Anketa

Mělo by Řecko urychleně opustit eurozónu?
Ano
91,8 %
Ne
8,2 %
Celkem hlasovalo 11495 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám