Hlavní obsah

Nový francouzský prezident udělá z expartnerky šéfku parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Ačkoliv jejich svazek skončil po třech desítkách let trpkým rozchodem v důsledku poměru s jinou ženou, zůstávají nový francouzský prezident François Hollande a Ségolene Royalová politickými spojenci. Hollande chce matku svých čtyř dětí dosadit do čela Národního shromáždění, a tím z ní učinit nejmocnější političku v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ségolene Royalová

Článek

To se může stát jen ve Francii, poznamenal kousavě britský list Daily Mail s poznámkou, že svazek rozbila nynější první dáma Valérie Trierweilerová, kterou ale novopečený prezident odmítá pojmout za ženu.

Hollandův románek s Trierweilerovou vešel ve známost jen nedlouho před minulou prezidentskou volbou, v níž za socialisty neúspěšně kandidovala Royalová. Když pak tentokrát usiloval o prezidentský post Hollande, Royalová na něj útočila. Mimo jiné prohlásila: „Vzpomene si vůbec někdo na něco, co François Hollande za 30 let udělal?“ Později nicméně Hollanda podpořila.

Foto: Profimedia.cz

Francois Hollande a Valérie Trierweilerová

Royalová osobně nadále nevychází s nastupující první dámou, původní profesí novinářkou, která je o 11 let mladší než ona. Prezident Hollande už přesto naznačil, že 58letá Royalová bude předsedkyní parlamentu, což je nejprestižnější politická pozice ve Francii hned po prezidentovi a předsedovi vlády.

Royalová by se takovému postu nebránila. Na dotaz francouzské televize, zda si myslí, že by byla tou správnou osobou pro takovou funkci, odpověděla: „Myslím, že ano“. Dodala, že by to obohatilo její zkušenosti a ona by mohla lépe sloužit levici.

Prezident Hollande by měl do funkce nastoupit příští týden, kdy také představí novou vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám