Hlavní obsah

Francie bez první dámy, prezident žije s přítelkyní Valérií Trierweilerovou, nebudou se brát

Právo, nek
Paříž

Elegantní, inteligentní, sebevědomá a vyzařující chladný šarm – taková je Valérie Trierweilerová (47, Hollandova přítelkyně). Brzy se ocitne v postavení první dámy, i když ne se vším, co k tomu patří. Trierweilerová není s Hollandem oddána a o première dame tedy – úředně vzato – nemůže být řeči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Valerie Trierweilerová, partnerka nového francouzského prezidenta Francoise HollandaVideo: Reuters

 
Článek

Podle protokolu by se neměla účastnit některých oficiálních akcí. Poprvé v novodobé historii tak do Elysejského paláce nastupuje prezident, který nemá manželku.

A nikdy ji ani neměl, protože se Ségolène Royalovou, s níž má čtyři děti, žil Hollande třicet let také jen „na hromádce“.

Hollande ani Trierweilerová ale na současném stavu nehodlají nic měnit, ani pod tlakem veřejnosti. „Člověk se přece nežení z protokolárních důvodů. Je to věc soukromého rozhodnutí,“ říká nastávající prezident.

Trierweilerová se myšlenkám na život po boku prezidenta republiky spíše bránila. „Je to něco tak závratného… Raději o tom vůbec nepřemýšlím. Ale moc mne nikdy neuchvacovala,“ prohlásila rodačka z Angers, která je dvakrát rozvedená, přičemž z druhého manželství – s germanistou a sekretářem redakce časopisu Paris Match Denisem Trierweilerem – má tři syny.

"Holanďanka" z chudých poměrů

Příjmení si ponechala po exmanželovi, zatímco k Hollandovi se hlásí jako Hollandaise, což lze přeložit jako Holanďanka nebo Hollandova fanynka.

Foto: ČTK/AP

Valerie Trierweilerová

Trierweilerová pochází z chudých poměrů – otec přišel za války o nohu a matka početnou rodinu živila jako pokladní na kluzišti. Přesto dokázala vystudovat politické vědy na Sorbonně a v roce 1989 zahájila v renomovaném Paris Match kariéru jako politická redaktorka, která měla na starosti socialisty.

Díky tomu se potkala i s Hollandem. Jak přiznala, v roce 1997 se mezi nimi vytvořil vztah jakéhosi „spiklenectví“, přičemž o čtyři roky později chtěli oba s ohledem na své rodiny vztah ukončit. Vzájemná přitažlivost byla ale nakonec silnější.

Hollandův románek nezůstal jeho tehdejší družce Royalové utajen a v roce 2007 se s ním rozešla. Přesto Hollandovi ještě nějakou dobu – až do roku 2010 – trvalo, než se k Trierweilerové veřejně přihlásil a poprvé o ní řekl, že je to „žena jeho života“.

Osobnost před i za mikrofonem

Redakci Paris Match Trierweilerová mezitím opustila a začala pracovat v televizi, kde má na starosti kulturní magazín. „Trochu se obávám, že bych mohla ztratit svou svobodu,“ říká dnes Trierweilerová v narážce na to, že byla dosud zvyklá stavět před mikrofon a reflektory vlivné osobnosti, zatímco teď se v podobné pozici ocitne sama.

Hollandovi do práce nemluví, během kampaně se držela zpátky. Jako novinářka byla ráda „při tom“, ale omezovala se jen na chválu nebo kritiku. Žádné zasahování do obsahu. „Jen mu říkám, co si myslím,“ tvrdí Trierweilerová. V jednom je nicméně vliv Trierweilerové na partnera patrný. Je údajně její zásluha, že Hollande, jenž si kdysi vysloužil označení „pudink“, shodil přes deset kilo a nyní působí svižněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám