Hlavní obsah

Tvrdá opatření v Řecku jsou ohrožena, vládní strany nemají většinu

Atény

Výsledky víkendových parlamentních voleb v Řecku příliš nepotěšily Evropskou unii. Vládní strany, které podporují tvrdé reformní zákony, nedostaly dostatek hlasů, aby měly v kabinetu většinu. Vítězné pravicové Nové demokracii a až třetímu levicovému PASOKu chybí dva poslanci. Velkým překvapením je volební úspěch neonacistů.

Foto: ČTK/AP

Lídr Koalice levicových stran Alexis Tsipras oslavuje v ulicích Atén se svými příznivci volební úspěch.

Článek

Nová demokracie po sečtení více než 98 procent hlasů má 18,9 procenta, volby vyhrála. PASOK ale získal jen 13,2 procenta a je v porovnání s předchozími volbami, kdy dostal 43,9 procenta, největším poraženým.

Tyto strany podporují opatření, která si vynutila eurozóna, aby zemi poskytla dva záchranné balíky. Předseda Nové demokracie Antonis Samaras chce vytvořit vládu, která bude mít jediný cíl - udržet zemi v eurozóně. Kromě PASOKu chce jednat především s menšími stranami.

Na druhém místě skončila Koalice radikální levice (SYRIZA), získala podle předběžných výsledků 16,7 procenta hlasů. Strana chce politiku škrtů zastavit.

Její šéf Alexis Tsipras už v neděli řekl, že bude chtít sjednotit stanoviska celé řecké levice, aby se snažila zastavit politiku ústupků a škrtů.

Kromě tří nejsilnějších subjektů se do parlamentu dostaly ještě další čtyři strany - konzervativní Nezávislí Řekové budou mít 33 poslanců, Komunistická strana Řecka (KKE) 26 zákonodárců a Demokratická levice 19. Obrovským překvapením je úspěch řeckých neonacistů ze strany Zlatý úsvit, která podle všeho bude mít 21 poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám