Hlavní obsah

Těšíme se na spolupráci, slyší nový francouzský prezident z Německa, USA i Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Washington/Řím/Londýn

Americký prezident Barack Obama v pondělí pogratuloval Françoisi Hollandovi ke zvolení novým francouzským prezidentem a pozval ho na návštěvu Bílého domu. S gratulacemi se připojili i britský premiér David Cameron a italský premiér Mario Monti, který podobně jako Hollande zdůraznil orientaci Evropy na růst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francois Hollande oslavuje své vítězstvíVideo: Reuters

 
Článek

Obama Hollandovi telefonoval a řekl mu, že se těší na "těsnou spolupráci". Podle prohlášení Bílého domu Obama připomněl, že tento měsíc uvítá Hollanda na summitu skupiny osmi významných světových ekonomik G8 v prezidentském venkovském sídle v Camp Davidu a potom na summitu NATO v Chicagu. "Prezident Obama nabídl, aby se před tím sešli v Bílém domě," uvedlo prohlášení.

Hollande v kampani slíbil, že stáhne francouzské vojáky z Afghánistánu do konce letošního roku, tedy o dva roky dříve, než je harmonogram Severoatlantické aliance.

Hollande pojede nejdříve do Berlína

Již během nedělního večera Hollandovi telefonovala německé kancléřka Angela Merkelová. Hollande už dříve uvedl, že jeho první zahraniční cesta povede právě do Berlína. Chce prosadit přijetí opatření na podporu ekonomického růstu, která by doplňovala fiskální pakt prosazený Merkelovou a jeho předchůdcem Nicolasem Sarkozym.

Foto: ČTK/AP

Nový francouzský prezident Francois Hollande s partnerkou Valerií Trierweilerovou

Italský premiér Monti v gratulaci vyjádřil přání "blízce spolupracovat s Francií, především v evropských záležitostech". Montimu jde o dosažení "stále efektivnější unie orientované na růst".

Cameron ho nechtěl, ale chce "rozvíjet vztahy"

Britský premiér Cameron podle prohlášení svého úřadu v telefonátu s Hollandem zdůraznil záměr "dále rozvíjet blízké vztahy mezi Británií a Francií".

Cameron stejně jako Merkelová ve volbách otevřeně podporoval Sarkozyho. Ani jeden z nich se s Hollandem před volbami nesešli. Cameron se vyhnul Hollandovi při jeho únorové návštěvě Londýna. V Británii realizuje hluboké rozpočtové škrty, které chce Hollande na evropské úrovni mírnit důrazem na prorůstová opatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám