Hlavní obsah

Největší úplněk roku byl k vidění i nad ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Země zažila v noci na neděli největší úplněk v letošním roce. Měsíc se krátce před svítáním přiblížil na své oběžné dráze k Zemi, a na obloze se tak jevil asi o sedminu větší a o 30 procent jasnější než obvykle. Největší úplněk byl patrný i nad Českou republikou navzdory bouřkovým mrakům v některých místech.

Superměsíc nad DobříšíVideo: Novinky

 
Článek

Úplněk nastal v 05:35 SELČ. Jen tři minuty předtím se Měsíc na své eliptické dráze dostal do nejbližšího bodu k Zemi, od níž byl vzdálen 356 955 kilometrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší úplněk roku nad Atlantou

BEZ KOMENTÁŘE: Superměsíc nad Indií

Foto: Darryl Webb, Reuters

Úplněk v Arizoně

Foto: ČTK/AP

Měsíc nad Aténami

Podle britského astronoma Roberta Masseyho bylo snazší všimnout si větší velikosti Měsíce na obloze než jeho většího jasu. "Oko je velmi dobré při vyrovnávání změn v jasnosti, takže si tohoto prvku tolik nevšimneme," řekl BBC.

Foto: ČTK/AP

Měsíc v horách na západě USA

Přiblížení Měsíce k Zemi podle Masseyho také zesílilo příliv a odliv. Rozdíl však byl nepatrný, činil nanejvýš několik centimetrů.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Úplněk v Torontu

Foto: Asmaa Waguih , Reuters

Největší letošní úplněk nad měšitou v Káhiře

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Detailní záběr úplňku nebylo těžké v noci pořídit

Měsíc obíhá kolem Země po eliptické dráze, takže se k ní pravidelně přibližuje a zase vzdaluje. Rozdíl ve vzdálenosti v přízemí a odzemí činí kolem 50 000 kilometrů.
Naposledy se Měsíc přiblížil k Zemi loni 19. března, kdy byl dokonce o 400 kilometrů blíž než nyní. Tenkrát ale maximální přiblížení k naší planetě přišlo v době, kdy Měsíc nebyl v úplňku.
Další velké přiblížení Měsíce v úplňku bude 14. listopadu 2016, kdy projde jen 356 511 kilometrů od Země. Největší úplněk v tomto století pak nastane 6. prosince 2052, kdy bude Měsíc ve vzdálenosti 356 421 km od Země. Nejvíce se Měsíc k Zemi přibližuje na 356 410 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám