Hlavní obsah

Německý lékař přijel na Ukrajinu kvůli Tymošenkové

Kyjev

Na Ukrajinu v pátek přicestoval šéf berlínské kliniky Charité Karl Max Einhäupl, který už dvakrát v charkovské věznici vyšetřoval vězněnou ukrajinskou expremiérku Juliji Tymošenkovou. Oznámila to německá agentura DPA s tím, že Einhäupl má v doprovodu německých diplomatů vůdkyni ukrajinské opozice v Charkově znovu navštívit. Ukrajinské úřady zatím o Einhäuplově příletu neinformovaly.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková na archivním snímku

Článek

Německo opakovaně Ukrajině nabídlo, že se o léčbu Tymošenkové postará. Odsouzená trpí silnými bolestmi páteře způsobenými poškozenou meziobratlovou ploténkou. Lékařskou pomoc v kterékoli ruské nemocnici ve čtvrtek Ukrajině nabídl i ruský premiér Vladimir Putin.

Kyjev ale dosud podobné nabídky odmítal s odkazem na znění ukrajinských zákonů, které s cestováním vězňů do ciziny nepočítají. V soukromí ale ukrajinští činitelé podobnou možnost připouštějí.

Zdravotní stav Tymošenkové komplikuje hladovka vyhlášená před dvěma týdny. Odsouzená tvrdí, že vězeňská služba se na ní dopustila fyzického násilí, když ji koncem dubna transportovala z vězení do charkovské civilní nemocnice.

Na protest proti tomuto postupu Tymošenková od 20. dubna nejí a pije jen vodu. Zdravotní péči ze strany ukrajinských doktorů zásadně odmítá. Uměle vyživována zatím není.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám