Hlavní obsah

Tymošenková drží hladovku druhý týden, summit se hroutí

– Kyjev/Brusel

Vůdkyně ukrajinské opozice Julije Tymošenková ve čtvrtek završila druhý týden své hladovky. Ukrajinská opozice i západní státníci volají po řešení krizové situace a vyzývají vězněnou expremiérku, aby svůj protest ukončila. Ta to odmítá. Kvůli Tymošenskové se také rozpadá středoevropský summit, který se měl uskutečnit na Ukrajině.

Foto: Reuters

Julija Tymošenková v charkovské věznici

Článek

Tymošenková podle svého obhájce od zahájení hladovky 20. dubna výrazně zhubla a téměř se nepohybuje. Denně pije vodu, k pokusům o nucenou výživu se vězeňské úřady zatím neodhodlaly. Poslední vězeňskou procházku absolvovala loni 5. listopadu.

Dcera vězněné expremiérky Jevhenija na tiskové konferenci před charkovským vězením uvedla, že hladovka její matky je účinnou formou, jak svět upozornit na neblahý vývoj událostí na Ukrajině.

"Její život je ohrožen. Domnívá se ale, že se nemůže jen tak vzdát a svůj protest prostě zastavit. Dnes jsou zapotřebí extrémní kroky, aby svět věděl, co se na Ukrajině děje. Kritická mez už byla překročena," řekla Jevhenija Tymošenková.

Jak píše agentura Unian, od prvních dnů hladovky vězeňské úřady vyměnily osazenstvo cely, v níž je Tymošenková vězněna. Jejími novými spoluvězeňkyněmi se staly dvě ženy, jedna odsouzená za padělání peněz a druhá za krádež. Obhájce Vlasenko označil výměnu spoluvězeňkyň za záhadnou. "Nevíme, co je to za dámy. Podle některých informací jedna z nich vůbec není odsouzená," poznamenal obhájce mnohoznačně.

Summit v troskách

Už devět evropských prezidentů odmítlo kvůli postoji Kyjeva k vězněné expremiérce Juliji Tymošenkové účast na summitu o evropské integraci, který ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pořádá 11. a 12 května v Jaltě na Krymu.

K dosavadním pěti státníkům, kteří na Ukrajinu nepřijedou, připojili prezidenti Chorvatska Ivo Josipović, Estonska Toomas Hendrik Ilves, Rumunska Traian Basescu a Bulharska Rosen Plevneliev.

Bojkotovat středoevropský summit se už dříve rozhodli prezidenti Česka, Německa, Rakouska, Itálie a Slovinska. Někteří z nich své rozhodnutí otevřeně zdůvodnili represemi proti vůdkyni ukrajinské opozice Juliji Tymošenkové, jiní podle agentury Unian zvolili "tradiční diplomatickou výmluvu s odkazem na náročný pracovní program" nebo sdělení, že nikdy účast nepřislíbili.

Bojkot mistrovství

Ukrajina se ale bojí, že by mohli politici bojkotovat i mistrovství Evropy v kopané. Mluvčí ukrajinské diplomacie nedávno postoj evropských zemí označil za recidivu metod studené války. [celá zpráva]

Spolu s šéfem Evropské komise (EK) José Manuelem Barrosem se evropského fotbalového šampionátu na Ukrajině kvůli případu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové nezúčastní žádný z 26 dalších členů této unijní instituce. Podle agentury DPA to ve čtvrtek oznámil mluvčí EK.

Plánovanou návštěvu zápasů evropského fotbalového šampionátu zrušil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, s cestou váhá kancléřka Angela Merkelová. Na Euro 2012 nepřijedou členové belgické vlády.

Naopak Polský prezident Bronislaw Komorowski v souvislosti s nadcházejícím evropským fotbalovým šampionátem v Polsku a na Ukrajině označil bojkot za "zcela nepřiměřený". Varoval, že by se mohla pak Ukrajina odvrátit od Evropy.

Nově zvolený ruský prezident Vladimir Putin nesouhlasí s bojkotem mistrovství kvůli případu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. "Myslím, že sport by se neměl za žádných okolností míchat s politikou, obchodem a dalšími záležitostmi," prohlásil Putin. Dodal, že sport má zůstat jen sportem.

Reklama

Výběr článků

Načítám