Hlavní obsah

Maďarsko zvolilo nového prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť
Aktualizováno

Zakládající člen vládní strany FIDESZ János Áder (53) byl ve středu zvolen maďarským prezidentem. Jeho kandidaturu podpořilo 262 z 305 přítomných poslanců. Áder bude uveden do funkce 10. května 2012. Nahradí Pále Schmitta, který podal demisi po odebrání doktorského titulu z důvodu plagiátorství.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

János Áder

Článek

Kandidaturu Ádera předložil premiér Viktor Orbán poté, co z funkce odstoupil Pál Schmitt. Univerzita mu koncem března odebrala doktorský titul, protože většinu jeho diplomové práce tvořily texty bulharského experta. Schmitt vzápětí podal demisi.

Áder se narodil 9. května 1959 v obci Csorna na západě země. Diplom získal na právnické fakultě v Budapešti. Do změny režimu pracoval v Maďarské akademii věd.

Měl podíl na událostech, které vedly k pádu komunistického režimu v Maďarsku. V roce 1988 stál spolu s nynějším premiérem Viktorem Orbánem a několika dalšími lidmi u zrodu opozičního Svazu mladých demokratů (FIDESZ). O rok později byl jedním z reprezentantů opozice při jednáních s komunisty o předání moci.

Poslancem parlamentu se stal po prvních svobodných volbách v roce 1990. Od června 1998 do května 2002 předsedal maďarskému parlamentu a dvakrát byl jeho místopředsedou (1997-1998, 2006-2009). V roce 2009 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu.

Je spoluautorem nedávné reformy soudnictví, která u orgánů Evropské unie vzbudila obavu o nezávislost maďarské justice. Podílel se také na změně volebního systému, která podle opozice zvýhodňuje stranu FIDESZ.

Kvůli fyzické podobnosti se slavným americkým hercem se mu přezdívá Charles Bronson z Csorny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám