Hlavní obsah

Slovák vynalezl systém, který sanitkám uvolní křižovatky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Nový systém řízení křižovatek má zabránit nehodám sanitních a policejních vozů. Vozidla s právem přednosti v jízdě se totiž často dostávají do kolize s ostatními účastníky silničního provozu.

Slovák vynalezl systém, který sanitkám uvolní křižovatkyVideo: TV Markýza

 
Článek

Slovák Bohuslav Lakota z Liptovského Mikuláše vynalezl systém, který vyšle signál světelné křižovatce, která na základě toho uvolní přejezd vozidlům s právem přednostní jízdy. Jak informovala televize Markíza, vynálezce připravuje uvedení systému do praxe společně se Žilinskou univerzitou.

„Na křižovatce bude umístěno zařízení, které přijme signál a okamžitě přepíná režim křižovatky tak, že uvolní směr, z něhož přijíždí sanitní vůz. Ostatní směry přepnou na červenou,“ vysvětluje Lakota.

Vynálezce bydlí v centru Liptovského Mikuláše a z okna vlastního bytu viděl několik nehod sanitních nebo policejních vozů na nedaleké světelné křižovatce.

Kvůli systému se musí doladit zákony

Odborníci potvrdili, že z pohledu bezpečnosti se jedná jednoznačně o přínos. Je však potřebné dotáhnout některé věci, aby systém měl podporu v legislativě. Rovněž bude potřebné zabezpečit finanční zdroje a dohodnout celou záležitost s dodavateli světelných zařízení na křižovatkách.

Mluvčí Úřadu průmyslové vlastnictví Július Šípoš uvedl, že budou zkoumat, zda je vynález celosvětově nový.

Reklama

Výběr článků

Načítám