Hlavní obsah

Greenpeace vyslala do jaderné elektrárny muže na paraglidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ekologický aktivista z hnutí Greenpeace pomocí motorizovaného padáku na paragliding pronikl do areálu jaderné elektrárny u města Bugey ve střední Francii. Podle agentury AFP tak chtěl poukázat na nedostatečné zabezpečení jaderných provozů. Muže zadržela policie.

Foto: Novinky

Článek

"Aktivista z Greenpeace přiletěl na paraglidu s motorem ráno zhruba v 7:40. Přeletěl nad elektrárnou, odpálil dýmovnici a přistál v areálu, kde byl zadržen," uvedl mluvčí místní policie. Podle elektrárenské společnosti EDF akci podnikla dvojice mužů. Druhý jej zvenčí navigoval.

Francouzské odbočka Greenpeace uvedla, že chtěla kandidáty na prezidenta upozornit, aby věnovali větší pozornost bezpečnosti jaderných elektráren.

„Důvodem této akce bylo vyslat vzkaz dvěma kandidátům v prezidentských volbách, kteří odmítají riziko jaderné energie. Chtěli jsme ukázat na vnější nebezpečí, jako je pád letadla do areálu jaderné elektrárny,“ řekla mluvčí Greenpeace Sophia Majnoniová

Greenpeace se snažila na údajně nedostatečné zabezpečení jaderných provozů ve Francii poukázat i loni v prosinci. Aktivisté tehdy pronikli do jaderné elektrárny Nogent-sur-Seine na severovýchodě Francii. Pokusili se dostat i do elektráren v Cadarache a v Blayais, v obou případech ale byli zadrženi již na hranici areálů.

Francie získává z jádra zhruba 80 procent své elektřiny. V zemi je 58 jaderných reaktorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám