Hlavní obsah

Sarkozy se nebude těšit z podpory Le Penové

Paříž

Neúspěšná kandidátka na francouzskou prezidentku a šéfka krajní pravice Marine Le Penová v nadcházejícím druhém kole prezidentské volby nepodpoří stávající hlavu státu Nicolase Sarkozyho a ani jeho socialistického rivala Françoise Hollanda. Míní odevzdat nevyplněný lístek.

Foto: Charles Platiau , Reuters

Marine Le Penová hovoří na prvomájovém setkání svých příznivců.

Článek

"Vhodím prázdný hlas," řekla Le Penová a dodala, že si nemůže vybrat ani jednoho z kandidátů. "Volba je na každém z vás." Její rozhodnutí se čekalo ještě před úterním setkáním Národní fronty. [celá zpráva]

Le Penová byla ochotna svým příznivcům doporučit, aby volili Sarkozyho, ale požadovala, protislužbu. Sarkozyho strana UMG měla v příštích parlamentních volbách podpořit kandidáty Národní fronty všude tam, kde by kandidáti UMG nepostoupili do druhého kola.[celá zpráva]

Protože se do pátečního večera nedočkala odpovědi, objevily se zprávy, že nebude nikomu radit a nechá vše na rozhodnutí svých voličů, kteří jsou svéprávní a mají vlastní rozum.

Čeká se Sarkozyho porážka

Sarkozy si voliče Le Penové, která získala v prvním kole překvapivých osmnáct procent, předcházel, neboť skončil těsně druhý za socialistou Francoisem Hollandem. Několikrát zopakoval, že voličům Le Penové rozumí, že nejde o rasisty, ale že ji volili jako formu protestu.

Poslední průzkumy veřejného mínění očekávají Sarkozyho porážku. V průměru mu výsledky anket sedmi agentur přisuzují 46 procent hlasů, maximálně 47, zatímco Hollandovi 54 procent, minimálně 53 procent hlasů. Hollande vyhrál již první kolo 22. dubna, Sarkozy byl druhý.

Podle průzkumů polovina voličů Le Penové dá hlas Sarkozymu, třetina se zdrží a zbytek bude volit Hollanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám